Reuters
StoryEditor

Za masívnym počítačovým útokom stáli ruské tajné služby, tvrdia Ukrajinci

01.07.2017, 15:08
Autor:
ČTKČTK
Podľa SBU tento útok, ktorý začal v utorok na Ukrajine a neskôr sa rozšíril do celého sveta, bol dielom rovnakých pirátskych skupín.

Do počítačového útoku vírusom na Ukrajinu z 27. júna boli zapojené ruské tajné služby a ich cieľom bolo zničiť dôležité dáta a vyvolať paniku.

V dnešnom vyhlásení to tvrdí ukrajinská tajná služba SBU.

Čo bolo hlavnou úlohou vírusu?

Podľa SBU tento útok, ktorý začal v utorok na Ukrajine a neskôr sa rozšíril do celého sveta, bol dielom rovnakých pirátskych skupín, ktoré vlani v decembri uskutočnili útoky na finančný systém a dopravné a energetické objekty na Ukrajine.

"Hlavnou úlohou vírusu bolo zničiť dôležité dáta a narušiť činnosť ukrajinských štátnych aj súkromných inštitúcií s cieľom vyvolať medzi obyvateľstvom paniku," uviedla tajná služba vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnili ukrajinské médiá.

Útok bol podľa SBU vopred dobre naplánovaný a spustený postupne v niekoľkých etapách. Začal v predvečer ukrajinského štátneho sviatku.

Ukrajinské úrady obvinili Moskvu z tohto počítačového útoku hneď v utorok. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ale toto obvinenie rázne odmietol ako "nepodložené".

SBU v novom vyhlásení zopakovala názor zahraničných expertov, že nový vírus sa len tvári ako vydieračský softvér, takzvaný ransomware.

Dešifrovanie zablokovaných súborov

Mal vyvolať dojem, že cieľom je obohatenie páchateľov. "V skutočnosti ale vírus skrýva rozsiahly útok na Ukrajinu. Svedčí o tom neprítomnosť reálneho mechanizmu na získanie požadovaných peňazí," uviedla tajná služba.

Na túto skutočnosť už vo štvrtok poukázali počítačoví experti.

Podľa nich o inom ako zištnom pozadí útoku svedčí zvláštny spôsob platby výkupného za dešifrovanie zablokovaných súborov a následná komunikácia s hackermi.

Tí totiž oproti bežnému postupu zaviedli len jediné platobné spojenie a ako kontakt si zriadili e-mail u nemeckého poskytovateľa elektronickej pošty Posteo.

Spoločnosť však obratom schránku zablokovala, takže postihnutí nemajú žiadnu možnosť kontaktovať útočníkov, hoci peniaze možno ďalej prevádzať.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:03