Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

V Rusku sa nebezpečne rozťahuje chudoba. Každý desiaty človek nemá peniaze na jedlo

02.07.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
Čím ďalej horšou situáciou obyčajných Rusov sa musí zaoberať aj Vladimir Putin, ktorý sa zrejme chce opäť uchádzať o prezidentskú funkciu.

V Rusku za tri roky pribudli milióny ľudí žijúcich pod úrovňou chudoby. Posledný prieskum ukázal, že každý desiaty Rus sa nemôže dosýta najesť.

Čím ďalej horšou situáciou obyčajných Rusov sa musí zaoberať aj Vladimir Putin, ktorý sa zrejme chce opäť uchádzať o prezidentskú funkciu.

Najviac chudobných od krízy v roku 2009

Z posledného prieskumu Všeruského centra výskumu verejnej mienky (VCIOM) vyplýva, že v Rusku je najviac chudobných od krízy v roku 2009. Za chudobného štyri pätiny Rusov považujú človeka, ktorému sotva stačia peniaze na oblečenie a jedlo.

Do tejto skupiny v máji spadalo 39 percent Rusov, každý desiaty sa kvôli finančnej situácii nemôže dosýta najesť.

Na jedle a oblečení nemusí šetriť 41 percent Rusov, vyššie výdavky ako nákup chladničky či televízora by však už pre nich predstavovali problém. Najmenej chudobných (19 percent) bolo v Rusku v máji 2014, teda v čase, keď začínala vojna na východe Ukrajiny.

S ďalšími varovnými číslami prišla v stredu Taťána Golikovová, predsedníčka Komory účtovníkov Ruskej federácie.

Podľa nej počet Rusov žijúcich pod úrovňou chudoby vyrástol na začiatku tohto roka medziročne o dva milióny na 22 miliónov ľudí. To predstavuje 15 percent obyvateľstva. Reálne príjmy Rusov naďalej klesajú, hoci pomalšie ako minulý rok.

"Kúpna sila obyvateľstva klesá. Inflácia dosahuje 4,1 percenta, ale platy rastú o 0,9 percenta, takže reálne príjmy klesajú, čo čím ďalej väčšie percento ľudí posiela nižšie a nižšie," uviedol Karel Svoboda, odborník na Rusko z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej.

"Napríklad vedeckým pracovníkom bolo nedávno odporučené, aby prešli na skrátené úväzky, pretože nie sú peniaze, aby im na univerzitách zaplatili plný úväzok," dodáva Sloboda príklad z akademickej sféry v najrozľahlejšej krajine sveta.

Za štyri roky pribudlo osem miliónov chudobných

Dôvodov hospodárskej mizérie väčšiny Rusov je viac.

"Jedným je jednoznačne pokles cien ropy, druhým dôvodom je precenenie ruských síl v jeho medzinárodnom politickom angažmán. Tá krajina prevádzkuje niečo, na čo nemá," pripomína Sloboda nákladné vojenské angažmán na Ukrajine a v Sýrii.

Ruská ekonomika by tento rok podľa poslednej prognózy Svetovej banky mala rásť o 1,3 percenta.

Prispejú k tomu hlavne o niečo vyššie ceny ropy a jej rastúca produkcia, ktorá dosiahne nových postsovietskych maxím.

Zvýšenie spotreby a oživenie investičných aktivít by mali povzbudiť aj chystané majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018.

Problémom je, že optimistické prepočty sa obyčajných Rusov príliš netýkajú.

Nožnice sociálnej nerovnosti sú extrémne roztvorené, Rusko je považované za najmenej rovnostársky štát z veľkých svetových ekonomík. Správa z minulého roka ukazuje, že 62 percent bohatstva v Rusku držia dolároví milionári a 26 percent miliardári.

Stredná trieda mizne, podľa Svetovej banky cez okraj chudoby za posledné štyri roky prepadlo osem miliónov ľudí.

Agentúra Bloomberg uvádza, že dve tretiny Rusov nedosiahnu na priemerný plat (39-tisíc rubľov), podľa agentúry Reuters 13,5 percenta Rusov zarába menej ako desaťtisíc rubľov mesačne (3870 korún).

Putinova lotéria

Téma nízkych príjmov a vysokých cien sa objavila aj v tradičnej televíznej debate Vladimira Putina, ktorá sa tento rok odohrala už po pätnástykrát.

"Stojí pred nami množstvo úloh. Prvou a najdôležitejšou je zabezpečiť rast miezd. Musíme odstrániť chudobu, zbaviť sa chatrčí a nebezpečných obytných domov," vyhlásil Putin pred kamerami.

"Reálne príjmy našich občanov počas uplynulých niekoľkých rokov klesali. Obzvlášť znepokojujúci je rastúci počet ľudí žijúcich pod hranicou chudoby," pripustil chladný vládca Kremľa v relácii, ktorá je považovaná za modernú obdobu stretávania cára s prostým ľudom.

Prezident divákom pripomenul, že sám pochádza zo skromných pomerov a zaspomínal, ako jeho otec kedysi úzkostlivo šetril elektrinou.

Keď sa mu niekoľko divákov sťažovalo, že ich príjem je len 3 600 rubľov mesačne, odvetil: "To si budem musieť preveriť".

Niektoré náreky sa rozhodol vyriešiť sám: napríklad žene z Iževska, ktorej sa cnelo, že sa jej dom rozpadá nad hlavou, sľúbil presťahovanie.

Podľa Slobodu prezidentov televízny program funguje ako lotéria, ktorá má obyvateľstvo uchlácholiť.

"Putin si vyberie jednu učiteľku, ktorej splní priania a zvýši jej výplatu. Každý vidí, že jej pomohol a všetci dúfajú, že budúci rok sa to stane im. Nikto ale už nevidí, že Putin vládne už sedemnásť rokov a je tak zodpovedný za to, že zle sú na tom všetci učitelia. Je to PR akcia, vďaka ktorej si ľudia hovoria, že sa síce majú mizerne, ale keby o tom prezident vedel, niečo by s tým urobil," vysvetľuje Svoboda.

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:46