Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin zdôraznil šejkom, že treba ukončiť spor Kataru s ďalšími arabskými krajinami

01.07.2017, 21:06
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovoril s lídrami Kataru a Bahrajnu, pričom zdôraznil potrebu diplomatického ukončenia sporov medzi Katarom a niekoľkými arabskými krajinami.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Moskva vystupuje obozretne

Saudská Arábia, Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn prerušili v júni vzťahy s Katarom, ktorý obviňujú z podpory terorizmu a podnecovania regionálnych rozporov.

Moskva sa však usiluje v tejto kauze vystupovať obozretne, pretože si chce zachovať dobré vzťahy s Katarom aj so Saudskou Arábiou.

Rusko podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada v sýrskej občianskej vojne a má tiež blízko k Iránu, ktorý má napäté vzťahy so Saudmi.

Putin hovorí o priamom dialógu

Moskva vlani predala Kataru podiel vo svojom štátnom ropnom gigante Rosnefť, ale so Saudskou Arábiou zároveň reguluje ťažbu ropy, čo je súčasťou globálnej dohody zameranej na zvýšenie cien tejto energetickej komodity.

"Vladimir Putin zdôraznil význam politicko-diplomatického úsilia pri prekonávaní rozdielnych názorov a normalizácii tejto závažnej situácie," uviedla tlačová kancelária ruského prezidenta ohľadom jeho telefonátov s katarským emirom šejkom Tamímom ibn Hamadom as-Sáním a bahrajnským kráľom Hamadom ibn Ísom al-Chalífom.

Putin sa domnieva, že by malo dôjsť k priamemu dialógu medzi všetkými stranami vystupujúcimi v katarskej kríze.

Kremeľ v júni vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že "stabilná a mierová" situácia v Perzskom zálive je aj ruským záujmom.

Medzi požiadavkami predloženými Kataru je zastavenie podpory islamistických skupín, zrušenie diplomatických vzťahov s Iránom, ktorý je úhlavným rivalom Saudskej Arábie, ako aj zatvorenie televíznej stanice al-Džazíra.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:07