islamský štát bojovníciyoutube
StoryEditor

Oholili si brady a schovali sa medzi civilistov. Džihádisti odchádzajú do ilegality

04.07.2017, 10:20
Islamský štát končí ako organizácia, ale nie ako teroristická skupina. Obávaný scenár potvrdzuje aj dianie v Mósule.

V oslobodených, vojnou rozborených častiach mesta žije stále aj množstvo civilistov. Tí teraz dosvedčujú, že sa v ich radoch pokúšajú schovať extrémisti. Nemá pritom ísť iba o bojovníkov, ale aj o agitátorov a finančných sponzorov terorizmu.

Mósul, kedysi baštu Islamského štátu, už irackí vojaci za podpory americkej armády takmer celý vybojovali späť spod nadvlády džihádistov. Islamský štát si drží iba časť Starého mesta, ale aj v ňom pred viac ako týždňom sám odpálil mešitu al-Núrí, symbol, z ktorého v roku 2014 IS vyhlásil svoj kalifát.

Ide o moment, ktorý väčšina analytikov považuje za "začiatok konca" pre Islamský štát. Podľa odhadov by k ich úplnému vytlačeniu z Mósulu malo dôjsť do niekoľkých dní.

Predobraz toho, ako koniec IS bude vyzerať, sa teraz ukazuje práve v slobodných častiach Mósulu. Obyvateľov východnej časti druhého najväčšieho mesta v Iraku Mohammed Sinan o tom hovoril s americkou televíznou stanicou NBC News. Podľa Sinana v jeho okolí "žije okolo 30 teroristov IS a okolie o nich veľmi dobre vie."

To isté potvrdil aj člen mósulského zastupiteľstva Zuher Al-Juburi, ktorý tvrdí, že v meste sa schovávajú stovky džihádistov. "Jediné, čo urobili, je to, že si oholili brady a prezliekli si oblečenie," opísal v nedeľu NBC News.

Sinan džihádistov schovávajúcich sa medzi civilistami označil za tikajúce bomby. "Sú pripravení explodovať alebo zorganizovať sériu útokov proti miestnym," tvrdí Sinan.

To, že sú aktívni a pripravení na útok, potvrdil aj hovorca sunnitskej milície Al-Juburi, ktorá v Mósule s IS bojuje. Podľa Al-Jubiriho sú medzi nimi nielen bojovníci, ale aj finanční podporovatelia IS a agitátori, ktorí šíria džihádistickú interpretáciu islamu.

Miestni sa teroristov podľa Sinana navyše boja ohlasovať autoritám. Keď vraj spolu so susedmi štyroch radikálov pred mesiacom nahlásili, traja z nich boli do týždňa opäť prepustení na slobodu. "Možno bude niekto z nich vedieť, že som ich nahlásil ja, a potom môžem prísť o život," opísal svoju dilemu Sinan.

Niektorí z nich podľa Al-Jubiriho navyše podplácajú miestnych úradníkov, ktorí im za 200 dolárov vydávajú dokumenty potvrdzujúce, že s IS nemajú nič spoločné. "Islamský štát bol porazený ako organizácia, ale nie ako teroristická skupina. Islamský štát už fakticky neexistuje, ale stále má podporu a bojovníkov, ktorí sú pripravení kedykoľvek zaútočiť," myslí si Al-Jubiri.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:36