bezpečnostná rada osnReuters
StoryEditor

Američania sú pripravení udrieť na Kima vojensky, Rusko a Čína nabádajú k umiernenosti

06.07.2017, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Bezpečnostná rada OSN sa rozdelila v názore na ďalší postup voči Severnej Kórei po jej najnovšej raketovej skúške.

Kým USA, Británia a Francúzsko vyzvali na ďalšie sprísnenie opatrení proti Pchjongjangu, Rusko a Čína, ktoré majú tiež právo veta, naopak nabádali k umiernenosti. Moskva aj Peking však pripustili, že KĽDR porušila doterajšie sankcie OSN. USA dokonca varovali využitím vojenských prostriedkov, čo Rusko aj Čína odmietli. Washington tiež pohrozil nepriamo Číne prerušením vzájomného obchodu, ak Peking úplne nezakáže svojim firmám styky s KĽDR.

Americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haileyová v reakcii na Rusko a Čínu vyhlásila, že USA pôjdu vlastnou cestou v riešení situácie s KĽDR, ak iné krajiny neschvália v rade nové sankcie. Dodala, že ak sú tieto krajiny "spokojné so severokórejskou aktivitou, potom chcú byť jej priateľmi".

​Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí BR OSN Haileyová predtým vyhlásila, že Spojené štáty sú pripravené využiť na odstrašenie Severnej Kórey všetky svoje kapacity. "Jedna z našich schopností sa opiera o naše úctyhodné vojenské sily. Použijeme ich, ak budeme musieť. Dali by sme ale prednosť tomu, keby sme nemuseli ísť týmto smerom," upozornila.

Ruský zástupca v OSN Vladimir Safronkov sa ale vyslovil proti možnosti vojenských opatrení. Neprijateľná je vraj aj snaha ekonomicky KĽDR udusiť. "Čína bola vždy tvrdo proti chaosu a konfliktu na Kórejskom polostrove. Z tohto uhla pohľadu nesmie byť vojenská odpoveď alternatívou," reagoval tiež čínsky veľvyslanec v OSN Liou Ťie-i.

Konfliktný systém THAAD

Rokovanie rady sa koná po ďalšom severokórejskom teste rakety, ktorá bola podľa všetkého prvýkrát medzikontinentálna. Podľa Haileyovej Washington navrhne v najbližších dňoch nové sankcie proti KĽDR. V zámere pritvrdiť postoj podporili USA Francúzsko a Británia.

Naopak námestník ruského veľvyslanca vyzval na upokojenie situácie a k obnove dialógu s cieľom vyriešiť rozpory na Kórejskom polostrove. Dodal, že vážnu ranu pre stabilitu regiónu je rozmiestnenie amerického protiraketového štítu THAAD v Južnej Kórei.

​Systém THAAD zmienil aj čínsky veľvyslanec v OSN, ktorý navrhol pre zníženie napätia prerušiť jeho rozmiestňovanie v rámci ústupu od zbrojenia na oboch stranách Kórejského polostrova.

Americká veľvyslankyňa naznačila pritvrdenie postoja USA aj v tom, že varovala, že krajina, ktorá umožňuje obchod so Severnou Kóreou napriek sankciám OSN nebude smieť pokračovať v komerčnom styku s USA. Prvou takto postihnutou krajinou by však mohla byť podľa agentúry AP Čína, ktorú USA dlhodobo kritizujú za to, že obchodné styky s KĽDR niektorým svojim firmám nezakazuje. Haileyová povedala, že "ak bude medzinárodné spoločenstvo spolupracovať, bude môcť zabrániť katastrofe".

"Rozhodná kolektívna odpoveď"

Haileyová tiež uviedla, že skúška rakety, ktorá uletela necelých tisíc kilometrov, je jasným a tvrdým prejavom vojenskej eskalácie. "Dnešok je čiernym dňom," podotkla americká diplomatka. Ruský diplomat povedal, že incident vyžaduje hlbšie prešetrenie a objasnenie. Podľa technických údajov zhromaždených ruskými odborníkmi KĽDR podľa všetkého vyskúšala balistickú raketu len stredného doletu.

Francúzsky veľvyslanec pri OSN François Delattre na zasadnutí povedal, že v reakcii na severokórejskú skúšku je nevyhnutná "rozhodná kolektívna odpoveď". Dodal, že Paríž podporuje "nové mohutné a operatívne protiopatrenia".

Britský veľvyslanec v OSN Matthew Rycroft uviedol, že Londýn podporuje nové zaväzujúce opatrenia, aby KĽDR ešte drahšie zaplatila za svoje zbrojné skúšky.

Haileyová sa 4. júla, v deň skúšky, na twitteri posťažovala, že si kvôli tomu neužila americký Deň nezávislosti a musela absolvovať sériu rokovaní. Spustila sa ňu sprcha kritických odpovedí, že sú ľudia, ktorí na americký štátny sviatok "drú oveľa viac", upozornili americké médiá.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:52