trump dudaReuters
StoryEditor

Trump sa stretol s poľským prezidentom, miestni Židia mu vyčítajú program

06.07.2017, 10:15
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump začal program dnešnej návštevy Varšavy stretnutím s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Potom sa v poľskej metropole zúčastní summitu 12 krajín strednej a východnej Európy, než odletí do Hamburgu na summit skupiny veľkých ekonomík G20.

Šéf poľského štátu dnes pred schôdzkou s Trumpom vyzdvihol význam tejto návštevy amerického prezidenta pre posilnenie pozície Poľska v Európskej únii. "Je to druhá zahraničná cesta prezidenta Trumpa a začína sa v Poľsku. To ukazuje, že sme krajinou, na ktorej záleží, a posilňuje to našu pozíciu v Európskej únii," vyhlásil Duda v poľskom rozhlase.

"Prezident USA chce v Poľsku zlomyseľne predviesť Európe, že dáva prednosť nacionalistickým vládam pred európskym spoločenstvom. Trumpa a (vodcu poľskej vládnej strany Jaroslawa) Kaczyńského hnevajú všetky obmedzenia ich moci, či už právne alebo súdne," usúdil britský publicista Edward Lucas v denníku Gazeta Wyborcza. Návšteva podľa neho poslúži obom stranám, pretože ukazuje, že Poľsko nie je izolované a že Trump má v Európe spojencov. Môže ísť aj o ocenenie za to, že Poľsko vynakladá na obranu viac ako dve percentá HDP, a tiež signál Rusku, aby Poľsko bralo vážne.

​​Trump priletel do Poľska už v stredu večer. Podľa Bieleho domu počas plánovaného prejavu a schôdzky s predstaviteľmi krajín ležiacich najbližšie k Rusku dá vo Varšave najavo oddanosť USA Severoatlantickej aliancii. Chce tak upokojiť štáty, ktoré v minulosti patrili do východného bloku kontrolovaného Sovietskym zväzom a ktoré teraz znepokojuje agresívna politika Moskvy, ktorá sa prejavuje najmä v postupe voči Ukrajine.

Nespokojná židovská komunita

Vedúci predstavitelia poľskej židovskej komunity kritizujú program dnešnej návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Varšave. Nepáči sa im, že sa súčasná hlava Spojených štátov na rozdiel od svojich predchodcov nechystá zastaviť v Pamätníku hrdinov varšavského geta.

"Od pádu komunizmu v roku 1989, všetci americkí prezidenti a viceprezidenti počas návštevy Varšavy vždy zavítali do Pamätníku hrdinov varšavského geta. Hlboko ľutujeme, že prezident Trump považoval za správne prerušiť - okrem mnohých ďalších - túto tradíciu hodnú rešpektu a to napriek tomu, že má predniesť prejav na mieste vzdialenom ani nie míľu od pamätníka," stojí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

"Dúfame, že tento prejav nedostatku úcty neodráža postoje a pocity amerického ľudu," napísal predseda Zväzu židovských náboženských obcí v Poľsku Lesław Piszewski, vrchný poľský rabín Michael Schudrich a predsedníčka varšavskej židovskej komunity Anna Chipczyńska.

Pamätník hrdinov varšavského geta pripomína povstanie Židov vo varšavskom gete v máji 1943. Vtedy sa okolo 750 len slabo vyzbrojených Židov postavilo presile nacistických oddielov SS. Reagovali tak na masové transporty ľudí do vyhladzovacích táborov. Povstanie bolo čoskoro potlačené a geto bolo počas tej doby doslova zrovnané so zemou. Takmer všetci jeho obyvatelia zomreli alebo boli poslaní do koncentračných táborov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:08