Reuters
StoryEditor

Trump junior vedel, že Kremeľ má kompromitujúce informácie na Clintonovú, ukazuje e-mail

11.07.2017, 15:36
Autor:
ČTKČTK

Pred schôdzkou s ruskou právničkou napojenú údajne na Kremeľ dostal Donald Trump junior e-mail s odkazom, že kompromitujúce informácie na Hillary Clintonovú sú súčasťou snahy ruskej vlády pomôcť kandidatúre jeho otca. Ruská právnička, ktorá vraj ponúkala Trumpovi juniorovi kompromitujúce informácie o Clintonovej, tvrdí, že chcela rokovať o Magnitského sankčnom zozname.

Odosielateľom e-mailu bol podľa newyorského denníka The New York Times mediálny manažér Rob Goldstone, ktorý vraj schôdzku zariaďoval. Trump junior cez víkend pripustil, že mal záujem o získanie kompromitujúceho materiálu na Clintonovú. Nenaznačil ale, že by vedel o tom, že právnička môže byť napojená na Kremeľ.

Cieľom bol Magnitského zoznam

Advokátka vraj Donaldovi Trumpovi mladšiemu sľúbila informácie o údajných nelegálnych príspevkoch pre kampaň vtedajšej demokratickej prezidentskej kandidátky. Trump potvrdil, že schôdzka sa konala, žiadne "dôležité informácie" o súperke svojho otca na nej ale vraj nedostal.

S odvolaním sa na tri osoby oboznámené s obsahom odkazu to v utorok napísal denník The New York Times. Najstarší syn prezidenta USA sa vlani stretol s právničkou Nataljou Veselnickou, ktorá mu mala informácie o Clintonovej dodať.

"Nikdy som nemala žiadne poškodzujúce či citlivé informácie o Hillary Clintonovú," povedala televízii NBC News Natalja Veselnická. "Mojím cieľom nikdy ani nebolo ich mať," dodala s tým, že chcela rokovať len o Magnitského zozname.

Zoznam, ktorý Moskva kritizuje, nesie meno Sergeja Magnitského, ruského audítora a právnika, ktorého zatkli za údajné daňové úniky krátko potom, čo obvinil ruských policajných a justičných pracovníkov z rozsiahlych defraudácií. V novembri 2009 Magnitskij za nevyjasnených okolností v moskovskom väzení zomrel, podľa ruskej opozície bol zavraždený.

Trumpa juniora vypočuje výbor 

E-mail, o ktorom informoval denník The New York Times, údajne naznačuje, že zdrojom kompromitujúcich informácií bol Kremeľ a že Trump junior o tom vedel. Obsah e-mailu podľa denníka nepochybne vyvolá záujem kongresových vyšetrovateľov a Ministerstva spravodlivosti USA. Môže sa stať súčasťou vyšetrovania údajnej spolupráce Trumpovho volebného tímu s Ruskom, ktorej cieľom bolo poškodiť prezidentské voľby v USA.

Informácie o stretnutí syna Donalda Trumpa s ruskou právničkou preskúma senátny výbor pre tajné služby, jeden z troch kongresových výborov, ktorý sa dlhodobo zaoberá kauzou ruského vplyvu na americké prezidentské voľby. Podľa televízie NBC sa na tom členovia výboru dohodli bez spresnenia dátumu zasadnutia. Prezidentov najstarší syn Donald junior si v súvislosti s chystaným vypočutím zaistil služby právneho poradcu.

Donald Trump junior už dopredu Senátu odkázal, že je pripravený vypočutie vo výbore pre tajné služby podstúpiť. Podľa agentúry Reuters si najal špeciálneho právneho poradcu, ktorý mu má v novej kauze pomáhať. Newyorský právnik Alan Futerfas je odborníkom na trestné právo.

Veselnická má podľa amerických médií blízko ku Kremľu. Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov ale v pondelok novinárom povedal, že o právničke tohto mena v Kremli nikto nič nevie.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:40