TASR/Balazs Mohai
StoryEditor

Šialené, nikto sa nespráva k Izraelu ako Únia, sťažoval sa aj Ficovi Netanjahu. Novinári všetko počuli

19.07.2017, 16:27
Autor:
ČTKČTK
Netanjahuove slová zo stretnutia za zatvorenými dverami nedopatrením prenášali do slúchadiel čakajúcim novinárom.

Za šialené označil izraelský premiér Benjamin Netanjahu na rokovaní s premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) v Budapešti správanie Európskej únie voči svojej krajine. Podľa izraelského denníka Haarec boli jeho slová zo stretnutia za zatvorenými dverami nedopatrením prenášané do slúchadiel čakajúcim novinárom.

"Európska únia je jediným združením krajín na svete, ktoré dáva vzťahom s Izraelom, ktorý vyrába technológie, politické podmienky. Jediným. Nikto to nerobí," povedal Netanjahu podľa denníka Haarec premiérom Česka Bohuslavovi Sobotkovi, Slovenska Robertovi Ficovi, Maďarska Viktorovi Orbánovi a poľskej premiérke Beate Szydlovej. "Je to šialené," dodal.

Podľa izraelského denníka mal Netanjahu na mysli podmienky týkajúce sa mierového procesu s Palestínčanmi, ktoré Európska únia údajne kladie pre uzavretie asociačnej dohody s Izraelom.

Netanjahu podľa denníka Haarec upozornil na príklad Číny, s ktorou má Izrael "zvláštny vzťah" a ona sa o nič "nestará". "Nestará sa o politické veci," uviedol. Rovnaké je to podľa neho vo vzťahu s Indiou.

Premiérom krajín Vyšehradskej štvorky podľa Haarecu v nedopatrením uniknutom rozhovore predseda izraelskej vlády následne povedal, že by výsledkom dnešnej schôdzky mohlo byť okrem iného to, že by mohli tlmočiť jeho stanovisko ďalším členom Únie.

"Európska únia podkopáva svoju bezpečnosť tým, že podkopáva pozíciu Izraela. Európa podkopáva svoj pokrok tým, že podkopáva svoje napojenie na izraelské inovácie bláznivou snahou klásť podmienky (dohody)," povedal tiež Netanjahu.

Izraelského premiéra podľa denníka následne prerušil predseda maďarskej vlády Orbán, podľa ktorého je Európa ešte zvláštnejšia, než si myslí. EÚ totiž podľa neho kladie podmienky aj tým, ktorí už sú jej členmi, nielen nečlenským krajinám. Orbán zjavne narážal na svoje spory s Bruselom kvôli rade kontroverzných zákonov.

Európa podľa Netanjahua končí až v Izraeli. "Východne od Izraela už žiadna Európa nie je," povedal izraelský premiér. Jeho spolupracovníci následne odhalili, že sa jeho vyjadrenia nedopatrením prenášajú do slúchadiel novinárov a prenos ukončili, napísal Haarec.

01 - Modified: 2024-04-15 06:40:16 - Feat.: - Title: Izrael po iránskom útoku opäť otvára školy 02 - Modified: 2024-04-15 05:17:31 - Feat.: - Title: USA odmietli tvrdenia, že vopred vedeli o útoku Iránu na Izrael 03 - Modified: 2024-04-15 04:47:48 - Feat.: - Title: Irán využil svoje právo na sebaobranu, tvrdí veľvyslanec pri OSN 04 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 10:59