Saudi Press Agency
StoryEditor

Výmena saudského následníka trónu bol palácový prevrat, bývalého korunného princa držia v izolácii

20.07.2017, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Po podpore Muhammada bin Salmána sa medzi diplomatmi špekuluje o tom, že kráľ Salmán chystá abdikáciu.

Júnová výmena saudskoarabského korunného princa bola palácovým pučom. S odvolaním sa na nemenované arabské zdroje to uviedla agentúra Reuters. Kráľ Salmán oficiálne menoval korunným princom svojho syna Muhammada bin Salmána na miesto Muhammada bin Najífa Saúdiho, ktorý bol 20 rokov zapojený do bezpečnostných úloh. Dôvodom výmeny z 21. júna mohla byť princova závislosť na silných liekoch.

Reuters získal z palácových i ďalších arabských zdrojov informácie o detailoch tejto významnej výmeny, vďaka ktorej bol tridsaťdvaročný Muhammad bin Salmán (MbS) postavený do funkcie, ktorá mu umožní stať sa ďalším panovníkom.

Kráľ si Muhammada bin Najífa, ktorému sa v Saudskej Arábii hovorí rovnako ako následníkovi skratkou - Mb, predvolal do štvrtého poschodia kráľovského paláca 20. júna a nariadil mu odstúpiť v prospech MbS. Zdôvodnil mu to tým, že jeho nadužívanie silných analgetík ovplyvňuje jeho zdravý úsudok. "Neposlúchli ste radu vyhľadať liečbu svojej závislosti, ktorá nebezpečne ovplyvňuje vaše rozhodovanie," vypočul si MbN.

Oficiálne zdroje z kráľovského paláca túto verziu vysvetlenia odmietajú. Podľa nich ide o výmysel hodný Hollywoodu.

Najíf je držaný v izolácii

Politické zdroje v kráľovstve tvrdia, že toto oznámenie bolo pre doterajšieho korunného princa šokom a že nebol na nič podobné pripravený. Mladého princa považoval za príliš impulzívneho a za človeka, ktorý urobil mnohé chybné rozhodnutia - napríklad o vojne v Jemene či obmedzení finančných výhod pre štátnych zamestnancov.

Zdroje okolo MbN priznávajú, že má princ zdravotné problémy od roku 2009, kedy terorista v jeho blízkosti odpálil nálož. Princ bol zranený črepinou, ktorú nešlo vybrať, a musí užívať lieky proti bolesti.

Na schôdzi kráľovej poradnej rady, ktorá sa konala 20. júna, boli jej členovia oboznámení s kráľovým rozhodnutím o výmene. MbN bol izolovaný v izbe paláca, nemal k dispozícii telefón a jeho ochranku nahradili iní strážcovia. Z 34 členov rady rozhodnutie podpísalo 31, traja nesúhlasili. Bol to niekdajší minister vnútra Ahmad bin Abdalazíz, zástupca rodiny zosnulého kráľa Abdalláha Abdalazíz bin Abdalláh a niekdajší tajomník rijádského starostu Muhammad bin Saad.

Ráno potom MbN kráľovi oznámil, že je ochotný odstúpiť a podpísal príslušný dokument. Keď vychádzal z paláca, čakali kamery, aby zachytili objatie bývalého a nového korunného princa. Až potom bola výmena oficiálne oznámená.

MbN je podľa dostupných správ zadržiavaný v izolácii a okrem blízkych príbuzných ho nikto nenavštevuje. Netelefonuje, minulý týždeň dostal povolenie navštíviť matku a sprevádzali ho noví strážcovia. Podľa zdrojov blízkych princovi by MbN rád odišiel s rodinou do Švajčiarska alebo do Londýna, kráľ i jeho syn sú ale proti.

Kráľ chystá abdikáciu

Znalci pomerov v kráľovstve sa zhodujú, že povýšenie MbS sa očakávalo, avšak nie tak skoro. Princ už predtým dostal do rúk právomoci v politike, ropnom priemysle, bezpečnosti i tajných službách, hoci na rozdiel od MbN nemal skúsenosti. MbN bol tiež ministrom vnútra a MbS dosadzoval údajne svojich ľudí aj do tohto úradu, bez toho aby o tom ministra informoval.

Spory v kráľovskom dome začali v roku 2015, kedy bol rozpustený dvor MbN a zlúčený so Salmánovým. Nasledovalo prepustenie princovho bezpečnostného poradcu Saada Džabrího a poslednou kvapkou zrejme bola strata dovtedy silnej podpory Washingtonu, ktorú MbN požíval vďaka svojim úspešným akciám proti teroristickej sieti al-Kájda. MbS počas svojej návštevy Washingtonu vytvoril spojenectvo s prezidentovým zaťom a poradcom Jaredom Kushnerom.

Po podpore MbS sa medzi diplomatmi špekuluje o tom, že kráľ Salmán chystá abdikáciu. Nedávno nahral vyhlásenie, v ktorom oznamuje odovzdanie moci synovi. Nahrávka môže byť použitá kedykoľvek, už sa hovorí o septembrovom termíne.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:52