StoryEditor

Rusko podľa Financial Times asi uprednostní ČEZ a RAO UES

18.12.2003, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Minister hospodárstva Pavol Rusko v rozhovore pre včerajšie vydanie denníka Financial Times zdôraznil, že slovenská vláda má záujem o predaj všetkých aktív Slovenských elektrární vrátane jadrových.
Podľa denníka Ruskove vyjadrenia tak naznačujú preferovanie českej energetickej spoločnosti ČEZ a ruskej štátnej firmy RAO UES, ktorí prejavili záujem o kúpu všetkých aktív elektrární. Britská firma International Power a americká skupina AES sa podľa denníka uchádzajú iba o vodné a tepelné elektrárne.
Vláda preferuje predaj spoločnosti ako celku najmä preto, že sa tým vyrieši problém takzvaných uviaznutých nákladov, spojených práve s činnosťou jadrových elektrární. Podľa ministra Ruska jedno z najdôležitejších kritérií pri predaji bude, či záujemca dokončí výstavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, čím sa vyrieši otázka uviaznutých nákladov vo výške 54 miliárd korún. "Zdá sa realistické, aby sa vynaložilo ďalších 25 miliárd korún k už investovaným 19 miliardám, ktoré predstavujú stavebné náklady," uviedol minister Rusko.
Ako HN informovali už v pondelok, medzi potenciálnymi investormi sú aj nemecká spoločnosť E.ON a rakúsky Verbund, ktoré majú rovnako ako AES záujem iba o konvenčnú časť, teda o vodné a uhoľné elektrárne. Podľa informácií HN by však už na päťčlennom skrátenom zozname záujemcov nemala figurovať britská spoločnosť International Power.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:24