StoryEditor

Posledná alpská etapa pre Vinokurova

15.07.2003, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Víťazom 9. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Bourg d´Oisans do Gap, ktorá merala 184,5 km, sa stal v čase 5:02:00 h Kazach Alexander Vinokurov z Teamu Telekom.

Víťazom 9. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Bourg d´Oisans do Gap, ktorá merala 184,5 km, sa stal v čase 5:02:00 h Kazach Alexander Vinokurov z Teamu Telekom. Na druhom mieste špurtoval v menšej skupine do cieľa Paolo Bettini z Talianska pred Španielom Ibanom Mayom, štvrtý bol štvornásobný víťaz Tour a vedúci pretekár Američan Lance Armstrong, všetci so stratou 36 sekúnd.
Víťaz tohtoročných pretekov Paríž - Nice o svojom triumfe na poslednej alpskej etape rozhodol únikom v záverečnom stúpaní približne 5 km pred vrcholom Cote de la Rochette. Dvadsaťdeväťročný Kazach dosiahol pri svojom štvrtom štarte na Tour premiérový etapový triumf a v priebežnom poradí sa posunul zo štvrtého na druhé miesto. Na Armstronga stráca 21 sekúnd. "Je to skvelé, stále tomu nemôžem uveriť. Idem už svoju štvrtú Tour a etapové víťazstvo bolo vždy mojím veľkým cieľom. Samozrejme, veľmi sa teším aj z druhého miesta v priebežnom hodnotení," povedal v cieli Vinokurov. Vinokurov získal niekoľko sekúnd na prenasledovateľov aj vďaka nepríjemnému pádu španielskeho spolufavorita Josebu Belokiho z tímu ONCE, ktorý nezvládol brzdenie v ostrej pravotočivej zákrute a tesne za ním jazdiaci Lance Armstrong sa zrážke vyhol iba vjazdom do poľa. Američan sa na trať vrátil skratkou na druhej strane zákruty, ale týmto manévrom stratil tempo. No i tak žlté tričko pre vedúceho pretekára ustrážil, hoci sa jeho náskok znížil na 21 sekúnd. "Zľakol som sa ako ešte nikdy. Skutočne som spanikáril. V takomto momente to je inštinkt prežitia," povedal Američan.
Zraneného Belokiho odviezla sanitka do nemocnice z miesta nehody a jubilejná Tour sa preňho predčasne skončila. Španielsky pretekár bol jedným z hlavných favoritov pretekov, a práve on mal byť najväčším súperom Armstronga. Pred včerajšou etapou mu patrilo v priebežnom poradí druhé miesto. Pred zajtrajším voľným dňom je dnes na programe 10. etapa z Gapu do Marseille, ktorá meria 219,5 km.
Výsledky 9. etapy: 1. Vinokurov (Kazach.) 5:02:00, 2. Bettini (Tal.), 3. Mayo (Šp.), priebežné poradie: 1. Armstrong 40:15:26 h, 2. Vinokourov +21 s, 3. Mayo +1:02.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 06:46