StoryEditor

Spoločný jazyk pre 350 miliónov Slovanov? Nie je to hlúposť, rozumiete mu aj vy

10.11.2017, 23:00
Reč, ktorej rozumiete aj bez učenia.

Predstavme si jazyk, ktorému by sme bez učenia porozumeli rovnako dobre my, Slováci, ako aj Česi, Rusi, Chorváti alebo Poliaci, dohromady asi 350 miliónov ľudí. Tak ako kedysi, keď Slovania boli vlastne jeden národ. Že je to hlúposť? Medzislovančinu propaguje medzinárodná skupina odborníkov na čele s doc. Ing. Vojtechom Meruňkom (50) z Českej poľnohospodárskej univerzity a Českého vysokého učení technického v Prahe. Režisér Václav Marhoul nakrúca v tomto jazyku svoj ďalší film, o novom jazyku sa diskutuje na pôde EÚ a zaujímajú sa oň aj čínske firmy. Ušetrili by peniaze za preklady do 15 národných jazykov.

Keď som vám písal žiadosť o rozhovor, odpísali ste mi esemeskou v medzislovančine, ktorej som v pohode rozumel. Vy tým jazykom aj hovoríte?

Samozrejme. Často telefonujem so slovanskými kamarátmi. Macedónsky, po poľsky a ukrajinsky nerozumiem, takže máme komunitu, kde sa dorozumievame takto. Ten jazyk je však jedným spôsobom nebezpečný. Keď prídete niekam do slovanskej cudziny a „govorite medžuslovanski“, tak vám miestni síce rozumejú, ale sami takto komunikovať nevedia. Takže vám, samozrejme, začnú odpovedať vo svojom rodnom jazyku a predpokladajú, že im tiež budete rozumieť ako oni vám. Nakoniec ste teda občas za hlupáka.

Téma

​Zaujal vás tento článok? Oveľa viac nájdete v časopise Téma, predplatiť si ho môžete TU.

Nie ste jazykovedec, ale softvérový inžinier a docent informatiky. Ako vám napadlo pustiť sa do niečoho takého komplikovaného, ako je nejaký všeslovanský jazyk?

Prekvapivo to od seba až tak vzdialené nie je. Moja diplomová práca sa venovala prekladačom počítačových programovacích jazykov. Jeden zásadný rozdiel však existuje. Hovorené jazyky väčšinou nemajú pevný poriadok slov. A veta v ľudskom jazyku na rozdiel od počítačového jazyka nie je proste len rad znakov. A ja tak pristupujem aj k tvoreniu medzislovančiny. Veta je v podstate niečo ako stromček a poradie slov je takmer ľubovoľné. „Dobry student piše pismo svojemu učitelju.“ Skúste časť tejto vety rôzne poprehadzovať a aj tak jej budete stále rozumieť. Mimochodom, toto je veľký problém Googlu a jeho internetového prekladača. Má síce skvelú umelú inteligenciu, ale je to založené na tom, že sa učí z paralelných textov. Keď budete prekladať an...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 10:48