V roku 2018 sa bude očakávať, aká bude situácia okolo nového fenoménu, virtuálnej meny bitcoin. Ten dosiahol v decembri prekonanie magickej hranice 20-tisíc dolárov. V roku 2017 posilnil Bitcoin o 1 950 percent, ešte na začiatku roka mal hodnotu len 974 dolárov.Reuters
StoryEditor

Z ničoho vyrobili miliardy a pobláznili celý svet. Čo je vlastne bitcoin?

12.01.2018, 14:30
Ešte v sedemnástom storočí mohla peniaze tlačiť hocijaká banka či finančná inštitúcia. Bankovky boli vymeniteľné za zlato.

Už vtedy sa niektorým panovníkom, najmä tým zadlženým, tento systém veľmi nepozdával. A tak začali koncom 17. storočia vznikať prvé centrálne banky a výlučne tie mohli vydávať peniaze, čo platí dodnes. Zrazu sa však objavila digitálna mena a bitcoin.

Téma

Okrem bankoviek a mincí existujú aj virtuálne peniaze, ktoré má každý z nás na elektronickom účte. Tie skutočné peniaze vlastne už ani veľmi nepotrebujeme – vieme platiť bezkontaktne, kartou, prevodom, mobilom... Dôkazom sú mnohé vyspelé krajiny, ako napríklad Švédsko, kde hotovostné transakcie klesli na minimum a takmer všetko sa deje elektronicky. Hoci takto z účtu na účet putujú virtuálne peniaze, tieto transakcie podliehajú istej regulácii, pravidlám a banky si za ne účtujú poplatky. Dá sa však zájsť v digitalizácií peňazí ešte ďalej? Môžu peniaze fungovať mimo tohto zabehnutého systému? Mimo bánk, len v počítači, alebo inom zariadení? S pravidlami, ktoré si zadefinujú samotní používatelia? Odpoveďou by mohli byť práve kryptomeny, ktoré vlastne mimo siete reálne neexistujú.

Peniaze 2.0
Prvá zmienka o bitcoine pochádza z roku 2008, keď svetom otriasla finančná kríza. Satoshi Nakamoto uverejnil deväťstranovú prácu o digitálnej mene fungujúcej systémom peer to peer. Peer to peer znamená, že počítače zapojené v sieti majú rovnocenné postavenie a komunikácia medzi nimi funguje bez centrálneho servera. Prvá funkčn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 17:58