StoryEditor

Bez plastov sa nedá žiť. Kto môže za ich zlú povesť?

30.01.2018, 15:00
Používame ich čoraz viac, sú v ekosystéme aj telách rýb

Na plasty sa často obviňujúco ukazuje prstom. Môžu za znečistenie, nachádzajú sa už aj v rybách, vo vode, postupne zamorujú celú zemeguľu. A tak zrušíme aspoň igelitky. Sú však na vine plasty, alebo človek? „Keby ste teraz povedali: Polyméry, zmiznite!, verte tomu, že by sme sa zasmiali,“ hovorí prof. Ing. PAVOL ALEXY, PhD., zo Slovenskej technickej univerzity. Polyméry, teda materiály, ku ktorým patria aj plasty, sú totiž všade. Ako nimi nezamoriť planétu? Čo by sa stalo, keby sme plasty nahradili sklom, papierom či drevom? A ako by nám mohol pomôcť prepálený olej?

Téma

Ste vedúcim Oddelenia plastov, kaučuku a vlákien na FCHPT STU. Viete mi laicky povedať, čo tam robíte?
Plasty, kaučuk aj vlákna sú polyméry, ktoré sú vyrobené buď z prírodných alebo syntetických zdrojov. Kaučuk je napríklad na pneumatikách auta, z vlákien je vyrobené napríklad oblečenie. Takže sa tu zaoberáme vecami, s ktorými sa bežne stretáva každý človek. Skúmame ich výrobu, spracovanie, vlastnosti a modifikáciu.

Dá sa zjednodušene opísať, čo je to plast? Ako vzniká?
(Smiech) Viete, našich študentov to učíme niekoľko rokov. Ale pokúsim sa. Celý človek je v podstate z veľkej časti poskladaný z polymérov a vody. Napríklad svaly sú polyméry. Ale aby ste si nemysleli, že svaly sú plast. Plast je len jeden typ polymérov – dá sa tvarovať teplom, pri vyšších teplotách je to plastický materiál, z toho pochádza jeho názov. Polymér je chemická látka, ktorá má obrovskú molekulu. Keď si vezmete takú malú molekulu ako je napr. voda H2O, čo každý pozná, a pospájali by ste veľa takýchto malých molekúl medzi sebou ako céčka, tak vznikne makromolekula, a to by bol polymér.

Čiže polymér nie je len umelá hmota...
Polyméry môžu vznikať buď v prírode, alebo ich vieme vyrábať synteticky. Aj škrob je polymér, čiže ak si doma upečiete koláč, zjete upečený polymér. To, čo si väčšina ľudí predstaví, keď sa povie plast – napríklad „igelitky“ v obchodoch, plastový kávovar, nárazník na aute, PVC podlaha a podobne sú, samozrejme, synteticky vyrábané polyméry.

Syntetické plasty sú moderný vynález? Kedy vznikli?
Začali sa využívať v 19. storočí. Prvý syntetický polymér bol bakelit. To je reaktoplast, ktorý je tvarovateľný, kým nezreaguje, „nevytvrdne“. Masový rozvoj plastov sa začal až v prvej polovici 20. storočia, najmä v povojnovom období. Moderné plasty sú otázkou niekoľkých posledných desaťročí. Ale keď si vezmeme taký kaučuk, ten je známy už veľmi, veľmi dlho.

Z plastov sú stoličky, počítače, poháre, taniere, hračky, oblečenie.
Ak máte v zube bielu plombu, tak aj tá je z plastu.

Prečo sú dnes také obľúbené? Sú lacné? Dobre sa spracúvajú?
Na začiatku vôbec neboli lacné. Každá nová vec, ktorá sa ešte nevyrába masovo, nie je spočiatku lacná. Ale ak hovoríme o dnešnej dobe, keď už sú lacné, tak sú obľúbené z viacerých dôvodov. Sú ľahko spracovateľné, je oveľa jednoduchšie vyrobiť vedro z plastu, ako keby ste ho mali vystružlikať z dreva. Sú tvarovateľné, technológiou vstrekovania celkom jednoducho vyrobíte z plastu akýkoľvek tvar a navyše presne. Keby ste rovnako detailne mali obrábať kov, narobíte sa podstatne viac. Sú ľahké, preto sú obľúbené ako súčasti strojov. Ak by ste vyrobili auto výlučne z kovu, bolo by oveľa ťažšie, ako keď tridsať percent kovových častí nahradí plast. A to má dosah na ekológiu – ľahší automobil má menšiu spotr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 00:29