StoryEditor

Bolestivé kĺby. Čo sa v nich deje a ako ich liečiť?

07.04.2018, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Máme ich na to, aby sa hýbali a my sa k nim neraz správame macošsky.

"Kĺby si najviac poškodzujeme, keď ich preťažujeme aj napriek tomu, že vysielajú varovné signály cez bolesť a opuch. Ešte horšou alternatívou je potláčanie týchto varovných signálov liekmi pri súčasnom preťažovaní kĺbov rekreačným alebo výkonnostným športom. Zablokujú sa tak prirodzené mechanizmy ochrany kĺbu,“ upozorňuje špičkový slovenský ortopéd MUDr. MIROSLAV LISÝ, PhD., (53). Prečo kolená vŕzgajú a praskajú? Čo robiť, aby sme neskončili na ortopédii? Pomáhajú výživové doplnky, alebo je to len vyťahovanie peňazí z vrecák pacientov?

Téma

Prospieva to niečomu, ak ľudia praskajú prstami?
Praskanie je prejav zmeny objemu kĺbu. Za normálnych okolností má kĺb konštantný objem, predstavte si, že spravíte pohyb, pri ktorom sa jeho objem zväčší, ale obaly a väzy, ktoré sú okolo, sa akoby bubienkovo prehupnú. Počuť to, ako keby prehupla membránka. Je to skôr ľahší stupeň neurózy alebo zlozvyk.

Kedysi nás strašili, že sa nám z toho budú triasť ruky. Je to pravda?
Netuším, ale ešte som sa nestretol s človekom, ktorému by sa pre to triasli ruky (smiech).

Kedy by mal ísť človek kvôli kĺbom k lekárovi, aby ešte nebolo neskoro?
Najčastejším prvotným symptómom poškodenia kĺbu je bolesť, ktorá býva často spojená s opuchom a zahriatím.

Ale ak to človek jednorazovo preženie, tak by sa ešte nemal plašiť?
Iba keď sa to opakuje. Napríklad človek si ide zahrať futbal a spočiatku po každom piatom futbale cíti, že to nie je dobré, no po dvoch dňoch to ustane alebo si dá niečo proti bolesti. Potom zistí, že ho to bolí už po každom treťom futbale a má pocit, ako keby sa tolerancia pre záťaž znižovala. Poškodený kĺb reaguje tak, že začne bolieť, opuchne, a to už treba byť ostražitý, že sa v ňom niečo deje.

A čo treba vtedy spraviť?
Musíme urobiť odborné vyšetrenie a zistiť rozsah zmien, ktoré tam nastali. Na základe výsledku vyšetrenia upraviť pohybový režim, charakter zaťažovania, pacient by si mal strážiť hmotnosť, využívať regeneráciu, rehabilitáciu a fyzioterapiu. V prípade príznakov pretrvávajúceho zápalu užívať lieky typu nesteroidných antireumatík na základe odporučenia lekára. V týchto úvodných štádiách majú aj najväčší efekt výživové doplnky a aplikácia kyseliny hyalurónovej.

Zaberú?
Telu tak ponúkneme zvýšený príjem chondroitínu – základnej stavebnej hmoty pre výstavbu chrupavky. Učili sme sa, že väčšinou to funguje tak, že tieto makromolekuly – veľké bielkovinové molekuly sa prechodom cez pečeň rozložia na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si potom telo „postaví“ bielkoviny, aké organizmus potrebuje. Je však možné, že existuje aj nejaký iný spôsob prenosu makromolekúl, pomocou ktorého sa tieto veľké molekuly dostanú z tráviaceho traktu priamo do chrupavky kĺbu. Podľa všetkého to však nefunguje tak, že sa vám z čreva vyplaví kolagén, ktorý „vycestuje“ a pomocou GPS a prednastavenej aplikácie trafí presne do toho kĺbu, ktorý je poškodený. Časť pacientov o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 01:08