StoryEditor

Česi a Slováci sú čoraz odlišnejší. Prečo je stále ťažšie robiť spoločné šou?

22.05.2018, 16:05
Veľké televízne šou často dokážu v divákoch vyvolať búrku emócií. Spolu so súťažiacimi sa radujeme, ak postúpia, plačeme, ak vypadnú zo súťaže a sme dojatí pri veľkolepom finále.

„Je to taký emocionálny kokteil,“ priznáva televízny režisér PEPE MAJESKÝ (42). Pod jeho taktovkou vznikajú slovenské i české šou ako SuperStar, Tvoja tvár znie povedome, Hlas či Let´s Dance. Ako sa divákom mieša ten najchutnejší mix emócií? Čo sa mu vybaví pri spomienkach na šou Big Brother a Mojsejovci? A prečo je čoraz ťažšie robiť spoločné šou s Čechmi?

Šou, ktoré režírujete, musia mať istú dávku emócií. Trocha radosti, trocha smútku, trocha konfliktov a hádok, trocha priateľstva...
Momentálne pripravujem najmä veľké talentové šou ako SuperStar či Hlas, alebo zábavné šou ako Tvoja tvár znie povedome. Každá z tých šou je o emóciách, inak by stratili zmysel. Emócie predávajú, pôsobia na ľudí, a preto sa ich tam snažíme dostať. Takže ako ste povedali, je to taký emocionálny kokteil, ktorý sa snažíme namixovať v tej najchutnejšej podobe. Šou je vtedy úspešná, ak sa nám to podarí.

Poznáte dnes už tie správne pomery všetkého? Máte osvedčený recept?
Osvedčený recept neexistuje, pretože každý projekt je iný, a preto v ňom treba mixovať iné emócie. Ak by som to mal zovšeobecniť, dobrá šou by mala mať z každého rožku trošku, ničoho by nemalo byť príliš veľa. Pretože keď je niečoho veľa, začne to byť otravné. Takže emocionálny kokteil mixujeme tak, aby boli všetky emócie vyvážené a dokopy tvorili harmonický celok.

Konkurenčnej šou Česko-Slovensko má talent v istej chvíli vyčítali, že už nejde ani tak o talent účinkujúcich, ale o ich hlboký ľudský príbeh, ako to zvykneme v novinárskom žargóne nazývať. Je tento rozmer pre toho, kto sa rozhodne zúčastniť na šou, dôležitý?
Ak ide o talentovú šou, mal by rozhodovať talent. Ľudský príbeh súťažiaceho, ktorý dokáže osloviť divákov, môže byť bonus v podobe sympatií, hlasov... Ak je za ním takýto príbeh – a nemusí byť vždy smutný alebo dojímavý, môže byť aj zábavný – mal by ho podporovať. Ale aj tak by malo ísť v prvom rade o performance, teda o výkon. Divákom musí predviesť aj to, čo dokáže, nielen ich zaujať príbehom.

Naozaj ide hlavne o talent? Niekedy sa v týchto šou veľmi ďaleko dostanú aj ľudia, ktorí nemajú až taký talent, ale vedia zabávať.
Ale to, že niekto dokáže zabávať publikum a predať sa, považujem tiež za talent. V SuperStar je veľmi veľa dobrých spevákov, ale nie každý z nich má to čosi, čo treba k dobrému vystúpeniu. Nie každý dokáže vyjsť na pódium a robiť šou, vydať zo seba energiu, ktorá prehovára k ľuďom. Lenže keď zo súťažiaceho nejde „entertainment“, tak to v SuperStar ďaleko nedotiahne. Na to je iná šou.

Ktorú máte na mysli?
Hlas Česko-Slovenska. Tam ide v prvom rade o výnimočný hlas, o talent, o spev. Šou je druhoradá. Ale v SuperStar hľadáme šoumena, ktorý vie spievať, nestrat...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-03 16:09:21 - Feat.: - Title: Pepe Majeský: Slovensko je príliš malé na to, aby vymýšľalo vlastné šou. Nemáme na to čas ani financie 02 - Modified: 2019-06-19 11:42:09 - Feat.: - Title: Režisér a showrunner Pepe Majeský: Koordinujem všetky časti skladačky tak, aby do seba zapadli 03 - Modified: 2018-05-20 20:29:33 - Feat.: - Title: Leoš Mareš pochválil súťažiacu v Superstar. Pomohol si vulgárnym výrazom 04 - Modified: 2018-03-28 19:01:16 - Feat.: - Title: Superstar sa vrátila ako program večera 05 - Modified: 2018-02-22 07:19:43 - Feat.: - Title: Superstar má moderátora. Divákov bude zabávať Leoš Mareš
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 20:06