StoryEditor

Robot musí poslúchať človeka. Prečo nesmie mať umelá inteligencia pocity?

17.06.2018, 00:00
Na svete je prvý robot, ktorý dostal štátne občianstvo, existuje robot, ktorý hlási televízne správy, stroje pomáhajú už nielen vo fabrikách, ale aj v zdravotníctve pri starostlivosti o pacientov.

V robotike nezaostáva ani Slovensko, patríme ku krajinám s pozitívnym vzťahom k robotom, hovorí Doc. Ing. FRANTIŠEK DUCHOŇ (36) zo Slovenskej technickej univerzity, ktorý okrem iného založil Národné robotické centrum. Budú raz roboty samostatné a ovládnu svet? Máme už dnes roboty, ktoré by ste si pomýlili s človekom? Oplatí sa podnikateľom namiesto ľudí investovať do robotov?

Humanoidný robot Sophia dostala pred pár mesiacmi občianstvo v Saudskej Arábii. Čo na to hovoríte?
Udelenie občianstva robotu je cez všetky čiary, to sa stávať nesmie. Robot je stále stroj, ktorý musí človeka poslúchať a plniť jeho príkazy, ak nie sú v rozpore so zákonmi robotiky a legislatívou. Je to podobné, ako keby ste dali občianstvo lietadlu, veď aj moderné lietadlá sú v podstate inteligentné stroje, ktoré vedia z veľkej časti lietať samé.

Sophia dostala ľudskú tvár, možno aj tým je iná.
Je pekné, že robot dostal ženskú tvár, pre nás je to príjemnejšie, ako keby to bola len robotická ruka, hoci by nám odpovedala rovnako ako Sophia.

Ako vlastne dokáže robot počúvať otázky a odpovedať, v podstate debatovať?
Je to o syntéze a analýze reči, čiže stroj dokáže analyzovať reč, nájsť záchytné slová, dajme tomu pomaranč, slnko, a podľa toho nejako odpovedať aj s pomocou pripojenia na internet, z ktorého si stiahne informácie na odpoveď. Ľudskou rečou povie, odkiaľ pomarančovník pochádza, kde sa pestuje najviac pomarančov, a zdá sa nám to relatívne inteligentná odpoveď, niečo ako rozhovor.

Nie je to naozajstný rozhovor?
Pri hlbšej analýze by ste to za rozhovor nepovažovali. Keď sa vás opýtam, ako sa máte, zvyčajne by ste mi odpovedali jednou zo štandardných piatich-šiestich viet, ale potom viete normálne pokračovať v debate, kým v prípade robota je rozhovor len na úrovni tých prvých viet. Navyše podľa zákonov robotiky musí robot vždy povedať, že je robot. Predstavte si, že raz v budúcnosti by išiel robot po ulici, pomýlili by ste si ho s človekom a išli by ste na rande.

Sú už aj pohyby robotov na takej úrovni, že sa dajú pomýliť s človekom?
Čiastočne áno, nie sú to síce úplne plynulé ľudské pohyby, ale ak robota oblečiete, vie to človeka oklamať. Na internete je množstvo videí humanoidných robotov, napríklad od Boston Dynamics, a niektoré dokážu urobiť aj salto. Najbližšie k ľudskému pohybu má v súčasnosti zrejme robot Petman, cez videoserver si môžete pozrieť, že ho navliekli do vojenskej kombinézy, má plynovú masku, aby oklamali výzor. V niektorých sekvenciách jasne vidieť, že je to robot, ale pri iných je na nerozoznanie od človeka.

Boston Dynamics teraz ukázal aj video robotického psa, ktorý samostatne behá po dome, vie sa v ňom orientovať. Je aj toto budúcnosť? Robotické psy?
Pohyby toho psa sa s trochou fantázie už podobajú na živého, ale možno ste si na videu všimli, že na miestach, kde má robot niečo urobiť, sú na zemi a na dverách čiernobiele značky. Tie mu pomáhajú orientovať sa v prostredí. Zatiaľ nemáme technológie na takej úrovni, aby mohli robota postaviť do prirodzeného ľudského prostredia a on by fungoval plne autonómne. Otázne je, či je to žiaľbohu, alebo chvalabohu.

Existuje sci-fi seriál Westworld o dovolenkovej destinácii, v k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-02-12 13:30:46 - Feat.: - Title: Dopyt po robotoch v Severnej Amerike padol v minulom roku takmer o tretinu. Ide o prvý pokles za päť rokov 03 - Modified: 2023-12-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Robot v Muskovej továrni napadol inžiniera spoločnosti Tesla. Krvavé útoky podľa vyšetrovania nie sú ojedinelé 04 - Modified: 2023-07-21 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri tvorbe životopisu treba rátať s umelou inteligenciou. Takto si zvýšite šance na úspech 05 - Modified: 2021-12-23 15:47:16 - Feat.: - Title: Štamperlík chorým deťom, kodeín na kašeľ či vnútrolebečný výron trepanáciou. Aj takto nás lekári kedysi zachraňovali
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. apríl 2024 02:42