StoryEditor

Každá repka, ktorú vidíme, je postriekaná. Viete, čo jete?

01.08.2018, 17:51
Väčšinu potravy si zháňame v obchodoch, ale vieme, v akom stave je tam čerstvá zelenina, čerstvé ovocie a či neboli príliš postriekané?

Odborníčka na agrofarmaká Ing. Janka Hässlerová (54) hovorí, že produktov z Európy sa báť nemusíme a slovenských už vôbec nie. Čo by sa stalo, keby farmári neošetrovali rastliny? Naozaj je lepšie kupovať zeleninu na trhu?

Kupujeme si v obchodoch prechemizované veci? Príliš postriekanú zeleninu, ovocie a ďalšie produkty?
Na Slovensku určite nie. Slovenskí farmári sú veľmi vzdelaní, používajú prípravky na ochranu rastlín v súlade s ich registráciou, poznajú škodlivé činitele a veľmi striktne počítajú vstupné náklady. V západnej Európe sú na to firmy, ktoré robia pre farmárov kompletné poradenstvo. Rakúsky farmár napríklad príde s nejakým chrobákom do „lagerhausu“ (sklad s prípravkami na ochranu rastlín, hnojív, komodít) a dostane prípravok, ktorý majú na sklade. Slovenský farmár si toho chrobáka identifikuje sám.

Slovenskí farmári sú iní?
Určite áno. Minimálne 80 percent slovenských agronómov je vysokoškolsky vzdelaných v oblasti poľnohospodárstva. Slovenský farmár pozná buriny, choroby aj škodcov, vie aké zníženie úrody a kvality spôsobujú. Urobí si analýzu, vyberie si konkrétny prípravok a vie, kedy a za akých podmienok ho môže použiť. Naši farmári počítajú, kalkulujú, poznajú ceny vstupov, komodít a neaplikujú viac prípravkov na ochranu rastlín, ako je skutočne nutné. Aj preto zastávam názor, že slovenské polia nie sú prechemizované.

V niektorých dedinách Žitného ostrova sa však nedávno objavili problémy s pitnou vodou, našli v nej pesticíd atrazín používaný v poľnohospodárstve.
Atrazín je perzistentný herbicíd (dlhotrvajúci, pozn. red.), ktorý sa vyskytuje najmä v spodných vodách v poľnohospodárskych oblastiach. Tam bol totiž v minulosti hojne aplikovaný do celého radu porastov na ničenie burín. Európska komisia však rozhodla o stiahnutí herbicídov na báze atrazínu už v roku 2004, štúdie totiž ukazovali na negatívne dosahy na životné prostredie. Odvtedy sa atrazín v členských štátoch EÚ nesmie používať.

Ako je teda možné, že ho tam našli a zakázali používať vodu?
Netuším, ale do republiky je zakázané dovážať akékoľvek prípravky s účinnou látkou atrazín, a nemajú sa ani odkiaľ doviezť. Atrazín sa totiž nepoužíva už nikde v Európe. V súčasnosti ho používajú ešte v Amerike.

Aké typy príp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 22:30