StoryEditor

Homeopatia je ako viera v plochú Zem. Jej výrobcovia sú ziskovejší ako farmafirmy, tvrdí odborník

11.08.2018, 00:00
Homeopatia verzus moderná medicína. Pre ľudí, ktorí veria homeopatii, je voľba jasná.

Potvrdil však niekedy niekto vedeckým výskumom, že liečenie homeopatiou funguje? Alebo, naopak, vyvrátil? A prečo sa homeopatia nevyvíja, na rozdiel od medicíny? Prezident Slovenskej lekárnickej komory PharmDr. Ondrej Sukeľ (40) hovorí, čo si o homeopatii myslí.

Čo je homeopatia a kde sa vzala?
Korene má na konci osemnásteho storočia, zakladateľ homeopatie bol Nemec Samuel Hahnemann. Niektoré vtedajšie medicínske postupy ako pijavice a púšťanie žilou boli dosť drastické a neúčelné. Hahnemann sa zamýšľal, ako priniesť do medicíny niečo nové, čiže dobrý úmysel mu nemožno uprieť.

Ako na homeopatiu prišiel?
Hahnemann robil pokusy s chinínovníkom (liek na maláriu), ktorý podľa neho vyvolával príznaky podobné malárii. Z toho usúdil, že ak niečo vo vysokej dávke vyvoláva účinky, v nižšej dávke bude liečiť chorobu s týmito príznakmi. Zadefinoval postup, že podobné sa lieči podobným. A to je aj základ homeopatie. Lenže v homeopatii sú účinné látky zriedené natoľko, až sa stratia, jednoducho neexistujú. Bola to jedna z vývojových línií vtedajšej medicíny, ktorých bolo niekoľko.

Predpokladám, že viaceré línie sa ukázali ako omyl, ale homeopatia prežila. Prečo?
Ťažko povedať, zrejme sa jej podarilo získať dostatočnú masu prívržencov a zároveň už v úvode jej priekopníci podrobne dokázali zaznamenať všetky postupy.

Aký má homeopatia ako spôsob liečby z dnešného pohľadu význam?
Určite nemá žiadny. Pri homeopatii nielen že nikdy nebola dokázaná účinnosť, ale bola dokázaná dokonca neúčinnosť. Existujú štúdie, ktoré mali účinnosť homeopatie dokazovať, lenže keď sa z nich urobili veľké metaanalýzy (sumarizácie a syntézy veľkého množstva výsledkov z rozličných štúdií určitej problematiky, pozn. red.), ukázalo sa, že vo väčšine štúdií boli chyby alebo mali štatisticky bezvýznamný výsledok.

Vaše slová teraz čítajú aj ľudia, ktorí v homeopatiu skalopevne veria a nič ich nepresvedčí o opaku...
Na to môžem povedať len to, nech žije sloboda. Ale úloha zdravotníkov je aj edukačná, majú veci vysvetľovať laickej verejnosti. Rád preto informácie sprostredkujem napríklad aj cez tento rozhovor, ale v konečnom dôsledku je na intelektuálnej schopnosti každého, ako informáciu spracuje.

Často sa hovorí, že ak homeopatikum účinkuje, tak jedine ako placebo efekt. Koľko dokáže urobiť pri liečení placebo?
Je predpoklad, že 20 až 40 percent účinku lieku je placebo. Aj preto majú skutočné lieky v skutočnej medicíne napríklad rôzne farby. Existujú štúdie porovnávajúce rozdiel účinku rovnakého lieku v tabletách rôznych farieb. Napríklad žltá sa používa pri antidepresívach, ružová a červená pri stimulačných liekoch, biela pri analgetikách a podobne. Ak dve skupiny pacientov s bolesťou hlavy dostávali rovnako účinnú tabletku, ale jedna bola červená a druhá biela, jedna z nich účinkovala viac. To je ten placebo efekt. Presvedčenie človeka, dôvera v liečivo, v liečebný postup a v lekára je dôležitá.

Ak homeopatikum účinkuje iba ako placebo, potom je namieste otázka – ako je možné, že homeopatia zaúčinkovala na dieťa, ktoré ešte nerozozná, čo mu rodičia podávajú?
Vo vedeckom ponímaní existujú isté úrovne dôkazov. Najväčšiu váhu má klinická dvojito zaslepená štúdia a potom sú metaanalýzy štúdií. Tvrdenie, že mne alebo môjmu dieťaťu to pomohlo, je vo vede najmenší dôkaz, aký existuje. Hovoríme tomu anecdotal evidence. Treba sa tiež pozrieť, na aké diagnózy sa homeopatiká používajú. Za tristo rokov homeopatia nepriniesla nič nové.

Čo tým myslíte?
Liečia ňou prechladnutia, alergie, stále to isté, čo kedysi. Ale choroba má nejakú priebehovú krivku, a či by ste pri nachladnutí dali homeopatiu alebo nedali, bola by úplne rovnaká. Veď sa vraví, že liečená nádcha trvá sedem dní, neliečená týždeň... Čiže dieťa je choré, dajú mu homeopatikum a začne sa uzdravovať, ale ono by sa uzdravovalo rovnako aj bez homeopatie. A aj dieťa už niečo vníma, keď dvoj- až trojročnému dieťaťu podávate liek, ono vie, že sa deje niečo neštandardné.

Tak skúsme ďalší argument proti vášmu tvrdeniu – ak je homeopatia neúčinná, ako je možné, že ňou dokážu liečiť zvieratá?
Koľko existuje veterinárnych štúdií, v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-09 08:32:19 - Feat.: - Title: Bylinky, homeopatiká alebo antibiotiká? S virózou zatočíte aj domácimi trikmi, radia lekári 02 - Modified: 2020-02-21 12:13:47 - Feat.: - Title: Liečil homeopatiou, dnes proti nej bojuje 03 - Modified: 2019-11-14 08:13:45 - Feat.: - Title: Najobľúbenejšie homeopatikum tvorí kačacia pečeň. Prečo ľudia platia za 100-percentný cukor? 04 - Modified: 2018-01-09 14:33:04 - Feat.: - Title: Udalosti, o ktorých sme nestihli napísať: Revolúcia v chudnutí, EÚ vs. AI, homeopatia nefunguje 05 - Modified: 2017-11-02 09:03:45 - Feat.: - Title: Iba zriedené splašky. Toho, čo má byť princíp homeopatie, sa bojím, hovorí súdny lekár
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 19:43