StoryEditor

"S tebou to nemá význam..." Slováci nevedia príliš debatovať, kde robíme najväčšie chyby?

23.11.2018, 09:00
Slováci nie vždy dodržiavajú pravidlá diskusie, nesúhlas berú ako útok.

Ste ten typ, ktorý len sedí a mlčí, alebo skôr ten, ktorý by predal mrazničku aj Eskimákovi a máte pocit, že ste výrečný a viete debatovať? Nech ste akýkoľvek, umenie debatovania nie je len o výrečnosti, ale skôr o argumentoch, počúvaní, reagovaní. A v tomto Slováci nie sú práve hviezdy ako Angličania či Kanaďania, omnoho rýchlejšie sa urazíme a debatu ukončíme. Riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie ANDREJ SCHULCZ, M.Sc. (32) hovorí, že mladí nie sú vedení k zapájaniu sa do diskusií. Prečo sú niekedy prekvapení, keď dostanú priestor na prejavenie názoru? Vedeli ste, že debatérmi boli aj Brad Pitt či Bruce Springsteen?

tems

Vedia Slováci debatovať?
Keď my hovoríme o debate, myslíme tým organizovanú výmenu názorov medzi dvoma tímami na vopred zadanú tému. Je to skôr vzdelávacia aktivita, ktorá je zároveň súťažnou disciplínou.

A keby sme hovorili o bežnej debate medzi ľuďmi?
Výmenu názorov, ktorá nemá pravidlá a cieľ, podľa mňa Slováci zvládajú dobre, veď pri pive je každý najmúdrejší. A Slováci diskusie aj sledujú, v mestách sú čoraz viac obľúbené rôzne diskusné podujatia, na ktoré sa ľudia chodia pozerať, diskusie si našli svoje publikum. Často však chýba porozumenie a vedenie k pravidlám diskusie.

Čo tým myslíte?
Jedna vec je voľne sa rozprávať o politike, športe, druhá vec je vytvárať priestor, aby zazneli všetky argumenty, aby sme sa vedeli odosobniť, vypočuť názor, ktorý nám je cudzí alebo nový. To v spoločnosti a vzdelávaní chýba.

Čo to potom s diskutujúcimi robí?Nesúhlas vedia brať osobne ako útok na seba. Alebo ukončia debatu s tým, že povedia – s tebou nemá význam sa baviť. Aj na diskusných fórach na sociálnych sieťach vidieť, že ľudia píšu názory, ale nejde o diskusiu, ktorá k niečomu vedie. Je to skôr jednosmerné vysielanie.

Internetové diskusie sa prakticky všetky zvrhnú na nadávanie jeden druhému. Je to náš, slovenský problém?
Náš problém je, že nás nik nevedie k tomu, aby mala argumentácia pravidlá a štandardy, ktoré treba rozoznávať a dodržiavať. A mladí ľudia nie sú vedení k zapájaniu sa do diskusií, starší to považujú za neprirodzené a zdá sa mi, že spoločnosť od mladých ľudí ani neočakáva, že sa zapoja. Potom je spoločnosť prekvapená, keď sa mladí ozvú a dajú najavo názor.

Myslíte v rodinách, v školách alebo na uliciach?
Škola je typický príklad. Najčastejšou úlohou žiaka pri v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 18:12