StoryEditor

Prečo sa dejú záhadné veci a udalosti. Je za tým osud, zhoda okolností alebo boh?

7-krát ho zasiahol blesk a prežil. Úmrtia dvojčiat v rovnaký deň. Niektoré udalosti sú človeku ťažko uveriteľné.

Ako vysvetliť niektoré úplne neuveriteľné veci a udalosti? Ako zázrak? Riadenie osudu? Hru náhody? Ako je možné, že vznikol život? Ako to, že do niekoho udrie blesk aj dvakrát? Ako to, že niekto vyhrá milióny a niekto nič? Ako to, že sa stávajú veci s takou malou pravdepodobnosťou, že iba neveriacky krútime hlavou?

tems

​Všimli ste si, koľko historických momentov si tohto roku pripomíname, pretože sa odohrali v rokoch končiacich číslom osem? 1968, 1948, 1938, 1918, 1848, 1648, 1618, 1348, 1278 a tak ďalej.

Tiež éra moderných antibiotík sa začína rokom s osmičkou na konci, v roku 1928, keď úplná náhoda pomohla Alexandrovi Flemingovi k objavu penicilínu. Tvrdí sa, že mu splesnivela desiata. Nešlo síce o párok, ako sa traduje, ale fakt je, že skutočne náhodou našiel na starej Petriho miske usadenú pleseň. Tá hubila istý druh baktérií – stafylokoky. A takto, len akoby mimochodom, došlo k obrovskému pokroku v medicíne.

Sú všetky tieto osmičkové výročia len veľká náhoda, alebo majú v sebe niečo osudové? Alebo si len výročia končiace na iné číslice iba toľko nevšímame? Čo napríklad 1989 a 1939?

Píše sa rok 1993 a zostáva pár dní do konca natáčania. Vrana je náročný film, temný, ponurý a smutný. Hlavne drastická scéna, pri ktorej zomrie hlavný hrdina. Mladá herecká hviezda Brandon Lee dá do svojho výkonu všetko. Padne výstrel a jeho postava sa zosunie k zemi. Stop! Hotovo! Perfektné! Ozve sa potlesk štábu. Brandon Lee však nevstáva, aby sa poďakoval. Taký je vyčerpaný. Po chvíli však všetkým dôjde, že nevstane už nikdy.
V zbrani, ktorú na neho jeho protivník namieril, bol ostrý náboj. Nikto nevie prečo.

Je rok 1973 a v kinách triumfuje snímka Drak prichádza. Je to náročný film. Drsný, plný pomsty a vrcholného bojového umenia. Ani Bruce Lee sa premiéry nedožije. Krátko pred ňou si totiž vezme prášok proti bolesti hlavy, na ktorý je náhodou alergický. Opuchne mu mozog a zomrie. Práve keď natáča film Hra smrti, kde je jeho postava zabitá rekvizitou nabitou ostrým nábojom priamo na pľaci. To ešte nikto netuší, že presne o dvadsať rokov zomrie hercov syn Brandon úplne rovnako. Len nie ako filmová postava, ale naozaj.

Iste len zhodou okolností sa práve v roku 1973 prihodila ďalšiemu slávnemu hercovi Anthonymu Hopkinsovi neuveriteľná vec. Súhlasil, že bude hrať vo filme Moskovská romanca (v origináli Dievča z Petrovky), založenom na románe Georgea Feifera. Chcel si ho prečítať, ale v Londýne nemohol túto knihu zohnať. Ani jedinú. Po pár dňoch stál na zastávke a na lavičke ležala knižka. Bolo to Dievča z Petrovky. Navyše autorský výtlačok, ktorý sám Feifer požičal jednému známemu, ktorý ho zabudol na lavičke... Je to všetko len náhoda?

O dvoch Jimoch
Tá istá krajina. To isté mesto. Tá istá cesta. Ten istý deň. Tá istá nehoda. Tá istá smrť. Na začiatku marca roku 2002 informovala BBC o neuveriteľnej udalosti. Dvaja sedemdesiatroční bratia, jednovaječné dvojčatá, prišli o život počas niekoľkých hodín skoro rovnakým spôsobom...

Raahe leží v strednom Fínsku a ide o celkom pokojné mesto. Zimy tu bývajú tuhé a dlhé, nie je nezvyklé, že miestni jazdia na bicykli aj v mrazivej slote. Zľadovatená cesta je však zákerná, a tak sa jedného dňa stalo, že jeden miestny dôchodca skončil priamo na križovatke pod kolesami nákladného auta. Smutné, ale nič až také neobvyklé. Udialo sa to o pol desiatej dopoludnia. Lenže o dve hodiny bol zrazený iba päť minút jazdy odtiaľ nákladiakom ďalší cyklista. Rovnako starý brat obete prvej nehody. A tiež zomrel.

Špekulovalo sa, či sa nedozvedel o tragickej nehode svojho dvojčaťa a nevyšiel rozrušený na cestu, bez toho, aby sa rozhliadol, ale podľa polície o smrti brata s najväčšou pra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 03:17