Cisár František I. Štefan sa rozhodol vybudovať v Holíči svoje letné sídlo, ktoré by spĺňalo všetky nároky cisárskeho dvora.Dreamstime; Wikimedia Commons, Koláž: HN
StoryEditor

Keď bolo Záhorie centrom monarchie. Cisár si tam vybudoval sídlo a rozbehol veľký biznis

08.12.2018, 09:25
Kým Mária Terézia mala skutočnú moc, jej muž šikovne podnikal. Cisár František I. Štefan bol brilantným ekonómom, ktorý sa nebál investovať.

Osud rozhodol o tom, že sa František Lotrinský stane manželom veľkej panovníčky a cisárom bez politického vplyvu, ktorý však svoj cit pre financie úspešne zhodnotí vo svete biznisu.

Mal otvorenú myseľ pre novinky v oblasti výroby, ktoré neváhal zavádzať na svojich majetkoch vrátane tých na Slovensku. Vďaka nemu zažilo malé mestečko na Záhorí – Holíč – najväčší rozmach vo svojej histórii, doslova zlatý vek.

Cesta k manželstvu s prvou ženou na tróne

O Márii Terézii, jej životnom osude, politike, reformách bolo napísaných množstvo kníh, odborných i popularizačných článkov či nedávno natočený film. Avšak muž, ktorý stál po jej boku ako manžel, milenec, priateľ a otec jej detí, ostáva pre verejnosť dodnes nepoznaný, rovnako ako aj jeho vrúcny vzťah k Slovensku, konkrétne k malému mestečku na Záhorí – k Holíču a jeho okoliu.

Paradoxom je, že František Štefan Lotrinský (1708 – 1765) z rodu lotrinských vojvodov sa vôbec nemal stať manželom Márie Terézie. Pôvodne bol za jej ženícha vybratý jeho brat Leopold Klement. Ten však náhle zomrel na pliagu, ktorej obeťami boli bohatí rovnako ako chudobní – na kiahne.

Téma

​Vynorila sa otázka, kto by bol vhodným kandidátom na Máriinho budúceho manžela, a voľba padla na Františka Štefana. Keďže časť detstva strávil na viedenskom dvore, otec nevesty – cisár Karol VI. – ho dobre poznal a obľúbil si ho. Rozhodnutie teda padlo a vo februári 1736 sa konala svadba. Nasledujúce historické okamihy, ktoré čakali budúcu veľkú cisárovnú, sú známe z učebníc dejepisu.

Ekonóm, bankár, slobodomurár, záletník

Sústreďme sa teda na Františka Štefana. Keďže v nemal v monarchii v podstate žiadnu reálnu politickú moc, rozhodol sa nasmerovať svoj talent a schopnosti do oblasti súkromného hospodárstva. Bol brilantným ekonómom, ktorý sa nebál staviť na inovácie, prichádzajúce do poľnohospodárstva či priemyslu, a investovať do nich nemalé finančné prostriedky.

Umožnilo mu to aj ohromné dedičstvo po sesternici, ktoré využil na nákup viacerých majetkov, či už v Uhorsku alebo v Toskánsku. Podarilo sa mu počas života vybudovať rozsiahle finančné impérium, ktoré sa stalo základom súkromného majetku cisárskej rodiny Habsburgovcov až do rozpadu monarchie v roku 1918. Dovtedy boli habsburskí panovníci odkázaní len na štátnu podporu.

Radikálna zmena nastala práve vďaka Františkovi Štefanovi. Cisár (keďže v roku 1745 bol korunovaný za cisára Svätej ríše rímskej národa nemeckého) sa aktívne zaujímal o prírodné vedy, numizmatiku, bol vášnivým poľovníkom a sukničkárom. Známe sú jeho početné milostné avantúry, ktoré mu manželka ticho tolerovala. Napriek to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-05-11 08:43:59 - Feat.: 0 - Title: Bezcitná Mária Terézia: Dcére našla za manžela grobiana, hneď po jej smrti mu dala aj druhú
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
13. apríl 2024 07:30