StoryEditor

Vedci zistili, že o tučnote rozhodujú dve baktérie

04.01.2019, 10:14
V ľudskom tele žije niekoľko stoviek druhov baktérií.

Len v črevách je ich v prepočte približne rovnako (či o niečo viac) ako našich vlastných buniek. Teda desiatky biliónov (podľa nedávnej štúdie je to asi 39 biliónov baktérií a 30 biliónov našich buniek, pomer však počas života dosť kolíše).

​Vzrušujú bádateľov po celom svete, ktorí s využitím najnovších technológií skúmajú súvislosť medzi „našimi“ baktériami, chorobami a zdravím, a to fyzickým i duševným. Baktérie (či mix ich druhov) môžu hrať kľúčovú úlohu nielen pri vzniku obezity, cukrovky, ale aj pri alergii alebo depresii. A čiastočne aj pri našom rozhodovaní. Ako to však baktérie presne robia, zatiaľ veľmi netušíme. A aby toho nebolo málo, pred pár týždňami vedci dokonca objavili baktérie aj v ľudskom mozgu. Najnovšie poznatky tak môžu zmeniť výskum i liečbu mnohých chorôb.

Unikátny ekosystém viac než 1 000 rôznych kmeňov baktérií má vplyv na naše trávenie, metabolizmus, tvorbu vitamínov, štiepenie sacharidov, bielkovín, tukov aj vlákniny. Predtým sme im dosť nepresne hovorili črevná mikroflóra, ale pretože nejde o rastliny, ale o baktérie, vírusy, huby a ďalšie mikroorganizmy, nový správny názov je črevný mikrobióm. A ak by sme všetky tieto potvorky, ktoré nám osídľujú črevá, dali na váhu, ukázala by približne 1,5 kg, teda zhruba toľko, čo váži náš mozog. Napokon, nie nadarmo sa mikrobiómu s istým zveličením hovorí druhý mozog. Postupne totiž zisťujeme, že toho má na svedomí viac, než by sme čakali.

Prečo nás trápi chuť na sladké

Asi najprebádanejší je vzťah našich črevných baktérií a telesnej hmotnosti. Jedným z prvých vedeckých tímov, ktorý fenomén baktérií a priberania analyzoval v rámci výskumu, boli pred 11 rokmi Jeffrey Gordon a jeho kolegovia z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v St. Louis. Zistili, že tučnotu a štíhlosť ovplyvňuje predovšetkým pomer dvoch kmeňov baktérií. Podľa toho, ktorý kmeň v tráviacom ústrojenstve pokusných myší dominoval, hlodavce buď chudli, alebo priberali, a to napriek tomu, že žrali rovnaké jedlo, boli rovnako staré a mali zhruba rovnaký pohyb. Závery tohto experimentu neskôr vedci potvrdili aj na ľudských dobrovoľníkoch. Analýzou črevného mikrobiómu u obéznych ľudí totiž zistili, že viac ako 90 % tvoria šetrné „potvorky“ z kmeňa Firmicutes. Tieto baktérie mohutne podporujú ukladanie kalórií z potravy do telesného tuku. Ľudia s normálnou hmotnosťou majú v porovnaní s tučnými zase oveľa viac baktérií z kmeňa Bacteroides.

Jednotlivé kmene baktérií bojujú v črevách o dominanciu a prevahu získajú tie, ktoré sú najlepšie živené. O tom, ktorým kmeňom sa u nás darí, rozhodujeme teda my sami, a to každým naším sústom. Problém je, že niektorí kandidáti na víťazstvo majú plán...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 02 - Modified: 2024-02-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Po tomto zistení si pukance v kine už tak ľahko nedáš. Na sedadlách môže byť viac baktérii ako v záchode 03 - Modified: 2024-02-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Telo je zo 60 percent voda a z ôsmich vírus. Každý z nás v sebe nesie dlhú históriu pandémií, ktoré sme ako ľudstvo prekonali 04 - Modified: 2024-02-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Túto jednu vec majú všetky mŕtve telá spoločnú. Nové zistenie vedcov ťa nechá v nechutnom nemom úžase 05 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Prebuďte ma o sto rokov. Dočkáme sa doby, kedy sa bude dať zmraziť a opäť bezpečne rozmraziť človek?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
14. apríl 2024 01:05