StoryEditor

Popredná odborníčka na výživu: Bravčová masť je rehabilitovaná, detox ťahá z ľudí peniaze

04.01.2019, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Čo s vianočnými kilami navyše? Pomôže vynechať niektoré potraviny?

Vianoce bývajú na našu hmotnosť poriadny záber, obracajú sa na vás ľudia v tomto smere?
Vždy sa ma pýtajú, ako si majú pripraviť diétne sviatočné menu. Ale Vianoce trvajú tri dni, Veľká noc dva dni, to je spolu len päť dní. Rok má však tristošesťdesiatpäť dní, takže máme tristošesťdesiat dní na to, aby sme sa stravovali racionálne. Takže potom si cez sviatky môžeme pokojne dať niečo hriešne, aj údené mäso, aj kačicu a nič hrozné sa nestane, samozrejme, pokiaľ sa počas roka budete rozumne stravovať. Je totiž populistické pýtať sa, ako diétne pripraviť majonézový šalát. Veď ak namiesto majonézy použijeme smotanu, potom už nebude majonézový.

Má vôbec zmysel si dávať novoročné predsavzatia o držaní diéty?
Novoročné predsavzatia si často dávame v eufórii, sú to neraz nereálne túžby. Chceme byť štíhli, krásni, lenže nemáme tú silu to splniť. Málokto tieto predsavzatia dodrží. Vždy je to v hlave, človek si musí dať určitý cieľ, ktorý chce dosiahnuť. Ja som napríklad chcela prestať fajčiť, povedala som si, že ak to dokážem, budem mať vnúča. Zabralo to. Ak je totiž motivácia silnejšia ako samotný chtíč, tak to človek skôr zvládne. A je jedno či ide o redukčnú diétu, rôzne návyky ako fajčenie alebo alkohol.

Je vôbec možné po sviatkoch zrazu začať natvrdo s diétou?
K redukčným diétam mám úplne iný postoj, ako sú propagované v médiách. Kto má totiž tendenciu priberať viac na hmotnosti, mal by si dať vyšetriť zdravotný stav – či mu napríklad funguje štítna žľaza. Každý z nás má inú rýchlosť metabolizmu. Nijaká dvoj- či trojtýždňová diéta, teda časovo limitovaná, keď bude jesť iba kapustu alebo ryžu, nie je riešením. Človek vtedy čaká, kedy už príde pondelok, koniec diéty, a bude sa môcť poriadne najesť. No a potom to doženie a vzniká jojo efekt.

Tak teda ako na to?
Musí si vytvoriť taký režim stravovania, ktorý je pre neho celoživotne prijateľný, pretože s problémom priberania bude bojovať celý život. Základom je obmedziť sacharidové a škrobové prílohové časti. Ale obmedziť, nie vylúčiť! Zmenšiť porcie chleba, pečiva, zemiakov, ryže, knedlí, cestovín... Namiesto troch kopčekov ryže stačí jeden a viac zeleniny k tomu. Tanier Slováka totiž vyzerá tak, že je tam mäso, veľká kopa zemiakov alebo inej prílohy a na ozdobu paradajka, no tú aj tak nechá na tanieri.

A čo skrytý tuk a cukor?
Pozor si treba dať na údenárske výrobky, kde je veľa skrytého tuku a na sladkosti – najmä keksíky, napolitánky a podobne, čo sú vyrábané z margarínov, ktoré obsahujú t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 04 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 05 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 18:28