StoryEditor

Mončiči bolo vhodnejšie ako vypípanie, hovorí o svojom hite Kuko z kapely Horkýže Slíže

22.02.2019, 23:00
Jeho hlášky z pesničiek sa stali neodmysliteľnou súčasťou slovenského priestoru, hádam ani neexistuje človek, ktorý by nepoznal vety typu „Horí ti maštaľ“, „Prestal nám rásť rododendrón“ či skandovanie „Pustite Karola.“

V decembri ste skončili veľkú koncertnú šnúru Pustite Karola tour. Karola ste spomínali už na albume Alibaba a 40 krátkych songov z roku 2003, kde sa tiež skandovalo Pustite Karola. Kto je Karol?
Imaginárna postava, aj keď tvrdíme, že existuje. Je zábavné vymýšľať príhody, ktoré občas dokážu ľudí zmiasť a chvíľu si myslia, že ide o skutočný príbeh. Keby bol namiesto Karola Jozef, dnes by sa skandovalo: Pustite Jozefa.

O čom je Karol?
Je to príbeh štrajku pred psychiatrickou liečebňou, kde dav skanduje: Pustite Karola. K štrajkujúcim prišiel chlapík s megafónom a vysvetľoval – nemôžeme ho pustiť, patrí do liečebne, lebo tvrdí, že je Adam Šangala. Ľudia zrazu začali kričať, že dostali Adama Šangalu, a prešlo to do skandovania, že Šangala je nevinný. Snažili sme sa tým povedať, že ľudia sú občas blázni, nielen tí vnútri, ale aj tí za plotom.

Ten príbeh existuje 16 rokov, ale napriek tomu vydržal, a aj po toľkých rokoch ste nazvali koncertnú šnúru Pustite Karola?
Diváci od roku 2003 pravidelne na našich koncertoch skandujú: Pustite Karola! Ľudia Karola živia, prisvojili si ho. Keď sme v roku 2017 urobili album a rozmýšľali sme o názve, tak sme si hovorili, že keď ho nazveme Pustite Karola, fanúšikovia sa budú tešiť. Tak sa aj stalo, a preto sme mali vlani Pustite Karola tour.

Zaujímavé, ako dokážu dve slová ľudí dostať, ak sú podané správnymi ľuďmi, správnou kapelou.
Dokonca som počul, že keď Karel Gott spieval v Čechách na rockovom festivale, pred jeho vystúpením sa kapela pripravovala a ľudia začali skandovať Pustite Karola, čo muselo byť veľmi vtipné.

Možno ste vytvorili jedného z najznámejších ľudí krajiny, hoci je len imaginárny.
Áno, vznikol imaginárny Karol.

Ozaj, už ho pustili?
To je zasa otázka pre nášho gitaristu Juraja Štefánika, ktorý tvrdí presný opak toho čo ja, hovorí, že Karol existuje a všetko bolo úplne inak. Otázku, či už Karola pustili, má rád, lebo on ako doktor Štefánik vie o Karolovom zdravotnom stave všetko. Keby ste teraz robili rozhovor s ním, povedal by vám, čo mu bolo, čo mu je, pridal by aj číslo diagnózy a vedel by, kedy ho pustia. Keďže ja to neviem, musím o Karolovom vzniku tvrdiť to, čo som povedal.

A pravda je kde?
Pravdu by vedel povedať ďalší gitarista Mário Sabo, ale to až nabudúce, keď budete robiť rozhovor s ním.

Kto Karola vymyslel?
Vznikol spontánne v štúdiu, Karol sa asi skanduje lepšie, ako keby sme použili meno Teodor alebo nejaké iné. Boli sme v nahrávacom štúdiu a nahrávali sme album Alibaba a 40 krátkych songov, ale nemali sme nič pripravené, každý doniesol len niečo. Ja som mal nejaké básničky, pracovné texty, iní mali akordy a rozhodli sme sa, že z toho urobíme 40 songov. Išlo o „demáče“, lebo na „demáč“ stačí sloha a refrén, po čase sa k tomu dorobia ďalšie slohy. Keďže nebol čas dorábať ďalšie slohy, pesničky ostali len sloha – refrén, prípadne len útržky. Mali sme asi 30 vecí, ale hovoril som, že Alibaba mal 40 zbojníkov, tak musí byť 40 songov, preto sme niektoré ešte „krájali“ na polovicu, prípadne sme niektoré dali viackrát za sebou, ako Vĺčko tĺčko, aby sme prišli k štyridsiatke....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 12:31