StoryEditor

Prečo nám chrupavka ubúda nielen vekom a nevie opäť dorásť?

25.02.2019, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Kedysi boľavé kolená trápili najmä staršie ročníky, v súčasnosti komplikujú život aj mladším.

Chrupavku si zvyčajne spájame s kolenom. Kde všade sa ešte okrem kĺbov v ľudskom tele nachádza?
Chrupavku máme vo viacerých častiach tela. Napríklad v nose, v uchu, okrem toho je veľkou súčasťou nášho hrtana a priedušníc pľúc.

Líši sa nejako zložením?
Keď hovoríme o chrupavke nosa, ucha, hrtana a priedušníc, je v zásade veľmi podobná chrupavke, akú máme v kolene. Má dobré elastické vlastnosti v zmysle tlmenia nárazov.

Dá sa teda povedať, že je to niečo ako nárazník?
V podstate áno, navyše drží tvar. Keď si stlačíte ucho alebo nos a keď ho pustíte, vráti sa vám do pôvodného tvaru a polohy. To znamená, že chrupavka drží pevnosť a tvar, ktorý mu bol daný. A v častiach tela, ktoré sú vystavené nárazom a tlakom, pôsobí vlastne ako taký mechanický nárazník.

Z čoho sa skladá chrupavka, ktorú máme v kolene?
Skladá sa z buniek, ktoré sa nazývajú chondrocyty – sú to základné bunky chrupavky –, a z medzibunkovej amorfnej hmoty. Základnou zložkou medzibunkovej hmoty je gélovitý polymér chondromukoid a kolagénne vlákna (najmä kolagén typu II – pozn. red.). Je to hmota, ktorá vypĺňa priestor medzi bunkami a zabezpečuje už spomenuté elastické vlastnosti chrupavky.

Takže keby chcel laik pochopiť, ako samotná chrupavka vyzerá, môže ju vidieť napríklad v kĺbe kosti kuracieho stehna?
Áno, to biele, hladké na konci kosti je chrupavka.

V prípade, že sa chrupavka poškodí, dokáže sa sama zahojiť?
Zahojí sa jazvou, nevie sa totiž zaceliť plnohodnotnou chrupavkovou hmotou. Aj porezaná pokožka sa zahojí jazvou. A jazvou sa zahojí aj poškodené chrupavka. To miesto však už nie je úplne hladké a v chrupavke väčšinou zostane defekt. Je to ako keď kladivom vyrazíte do ľadu dieru. Zaleje sa takým spôsobom, že defekt na tom mieste nebude celkom hladký ani úplne vyplnený.

Prečo chrupavka nevie dorásť?
Takisto ako nám nevie dorásť prst, nedorastie ani chrupavka. Jazva síce má približne rovnaké vlastnosti ako pôvodná chru...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 11:00:58 - Feat.: - Title: Seďte s bedrami vyššie ako kolenami a nebojte sa hýbať. Aj s náhradným kĺbom môžete na bicykel 02 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa v zime vyhnúť boľavým kĺbom? 03 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby 04 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako kĺby zbaviť bolesti: Najmodernejšie ortopedické zákroky, nové metódy liečby a najhoršie návyky 05 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 22:17