StoryEditor

Kráľ nemŕtvych z Bratislavy. Slováka, ktorého preslávila Hra o tróny, si obľúbil aj Ridley Scott

29.04.2019, 16:49
Vladimír Furdík má na svojom konte desiatky filmových trhákov, ale z tváre v pozadí sa stal ikonou miliónov fanúšikov až vďaka populárnemu seriálu televízie HBO Hra o tróny.

Fanúšikovia Hry o tróny netrpezlivo čakali na premiéru poslednej série seriálu. Vďaka predošlému deju je zrejmé, že v nej máte dosť priestoru. Prezraďte, aké ťažké je lietať na drakovi?
No, budete sa diviť, ale skutočne to nie je žiadna sranda. Bolo to jedno z náročných natáčaní. Filmári postavili naozaj veľkú konštrukciu, ktorá sa pohybuje na hydraulických ramenách a ťahadlách a dá sa ňou otáčať rôznymi smermi. Myslím, že je možné vidieť niekde na internete, ako to vyzerá a ako to funguje. Všetko je potiahnuté zeleným, takzvaným kľúčovacím plátnom, na ktoré sa potom drak dorába digitálne. Výsledok síce vyzerá prirodzene a je to super urobené, ale kvôli asi pätnásťsekundovému záberu som bol na „chrbte“ draka takmer mesiac.

Nebudem z vás ťahať dej, ktorý aj tak nemôžete prezradiť. Prečo sú však intrigy, zrada, láska či rytieri a draky v podaní Hry o tróny také populárne? Napríklad premiérové vysielanie šiestej série, kde ste sa úlohy Nočného kráľa ujali, videlo v legálnom vysielaní takmer 80 miliónov ľudí a ďalšie desiatky miliónov to sledovali ilegálne stiahnuté z internetu.
Populárna bola aj pôvodná knižná predloha od amerického spisovateľa Georgea R. R. Martina. A seriály? Sú to proste platené televízne kanály, a preto musia mať exkluzívny obsah. Výroba vlastných seriálov a filmov je cesta nielen pre HBO, ale aj pre Netflix a ďalšie podobné televízie. Ako vidieť, táto stratégia im vychádza a niektoré seriály majú obrovské rozpočty porovnateľné s drahými hollywoodskymi filmami. Sám na Slovensku odoberám Netflix. Myslím, že za deväť eur mesačne. Síce sa naň nepozerám príliš často, ale mám ho predplatený kvôli deťom.

Myslel som si, že žijete v Olomouci.
Striedavo. Väčšinou v Olomouci.

Koľko máte detí?
Mám dve dcéry.

Podľa vašej filmografie ste sa podieľali na natáčaní desiatok zaujímavých filmov a seriálov zahraničných produkcií. Zastihnúť vás je pre vašu pracovnú vyťaženosť naozaj dosť náročné. Ako ste to stíhali riešiť s manželkou a deťmi?
Pravdupovediac, nebolo to ľahké. Ale so ženou sme sa cez to dostali. Kým deti vyrastali, tak som sa vždy snažil, aby boli všetky tri so mnou celý čas v zahraničí. Zaplatil som hotel, dalo sa to nejako skĺbiť. Keď však dievčatá začali chodiť do školy, tak nastal problém. Nebol som doma, ale nejako sme to prežili. Dnes majú 18 a 17 rokov.

Dočítal som sa, že sa podieľate na natáčaní ďalšieho potenciálneho televízneho megahitu Zaklínač z produkcie Netflixu. Knižná predl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-16 13:49:33 - Feat.: - Title: Po Targaryenoch sa chystá ďalší seriál z Westerosu. Vráti sa obľúbená postava Jona Snowa, čo o projekte vieme? 02 - Modified: 2022-08-17 11:23:02 - Feat.: - Title: Štart seriálu Rod draka je na spadnutie, jeden z hlavných hercov však nešetrí kritikou 03 - Modified: 2021-04-16 06:38:37 - Feat.: - Title: Hra o tróny prepísala rekordy medzi televíznymi seriálmi 04 - Modified: 2021-03-31 06:49:49 - Feat.: - Title: Hra o tróny sa dočká divadelnej adaptácie, cieľom je Broadway 05 - Modified: 2021-02-18 11:22:17 - Feat.: - Title: Hra o tróny sa čoskoro dočká pokračovania. Čo vieme o seriáli Rod draka?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 09:49