StoryEditor

Lekár slovenských hokejistov: Špičkoví hráči znesú neuveriteľne veľa

10.05.2019, 08:00
Je špecialista najmä na športové úrazy, pracuje ako ortopéd a traumatológ, venuje sa nielen dospelým, ale aj detským pacientom.

Patríte do lekárskeho tímu slovenskej hokejovej reprezentácie, ale pri reprezentácii sa objavuje viacero mien lekárov. Prečo?
V rámci lekárskeho tímu sa pri vrcholovom hokeji striedame. V predchádzajúcom období som bol na viacerých akciách hokejovej reprezentácie, aj teraz som bol tesne pred majstrovstvami s tímom v Poprade, ale chlapci pokračovali do Košíc hrať súboje v skupine majstrovstiev sveta a ja som sa vrátil do Bratislavy. V Košiciach je s nimi kolega, šéflekár reprezentačného tímu MUDr. Ján Grauzel. U lekárov pracujúcich pri vrcholovom športe a zároveň poskytujúcich zdravotnú starostlivosť v nemocniciach a ambulanciách je rozdelenie pracovného času náročné. Vždy závisí od toho, kto má koľko dovolenky, takže sa s ostatnými lekármi dohadujeme, kto pokrýva aké tréningy a zápasy počas reprezentačnej sezóny.

Lekári si musia brať zo svojej práce dovolenku, aby išli s reprezentáciou?
Je to naozaj tak, a nielen v hokeji. Kedysi lepšie fungovala tzv. refundácia, čiže lekári si nemuseli brať dovolenku šetrenú pre rodinu a svoj oddych, no v súčasnosti je situácia náročnejšia a športu neraz obetujete kusisko svojho voľného času. Keď si predstavíte, koľko má reprezentácia ročne akcií – prípravné zápasy, turnaje, šampionáty, tak jeden lekár by nemal šancu všetko stíhať, minul by dvakrát viac dovolenky, na koľko má nárok. Práve preto nás je viac. Sme pri hokeji radi, je to krásne hobby, ale nie je to náš primárny džob.

Ako ste sa dostali k hokejistom?
Pracujem na ortopédii, dlhé roky som robil na traumatológii, denne sa stretávam s detskými aj dospelými pacientmi a venujem sa aj mnohým športovcom. Môj kolega a priateľ MUDr. Grauzel ma oslovil, či by som sa nestal členom lekárskeho reprezentačného tímu, k športu mám blízko, a preto som s radosťou súhlasil. Keďže som teraz počas šampionátu v Bratislave, budem konzultantom pre hokejové tímy, ktoré tam budú hrať v ich skupine.

Čo to znamená?
Jednotlivé tímy síce prídu s vlastnými lekármi, ale Medzinárodná hokejová federácia má svoje pravidlá, že na takom významnom podujatí musí byť zdravotná starostlivosť pre hokejistov dokonale zabezpečená v každom meste. Hrajú tam Švédi, Česi, Rusi a ďalší so svojimi top hviezdami – predstavte si, že by mali vážnejšie zranenia, nemohli by po Bratislave blúdiť a hľadať nemocnice. K dispozícii musia byť konzultanti a logistika musí byť dôkladne zabezpečená. To isté v Košiciach.

Hokej patrí k športom, kde sú zranenia veľmi časté. Existujú zápasy, po ktorých lekár nemá prácu?
Zažil som také. Ale sú aj zápasy, po ktorých sa lekár venuje naraz viacerým hokejistom. Iná je situácia v klubovom hokeji a iná v reprezentačných stretnutiach.

V čom?
V kluboch lekár pozná svojich hráčov, vie, aký bol ich zdravotný stav počas sezóny, môže lepšie manažovať ich liečenie. Lenže ak si v reprezentácii tréneri potrebujú vyskúšať počas sezóny napríklad 40 a viac hráčov, vždy príde iný so svojimi ťažkosťami a s nedoliečenými zraneniami z klubov. Takže lekár si na zači...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 02 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy 03 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 04 - Modified: 2024-04-07 04:53:30 - Feat.: - Title: Slafkovský asistoval, na výhru Montrealu to však nestačilo 05 - Modified: 2024-04-03 14:32:04 - Feat.: - Title: Valábik pre HN: Nemyslím si, že by pre hráčov z KHL prišla pozvánka do prípravy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
13. apríl 2024 16:04