StoryEditor

Nová hrozba na scéne: Nedostatok vitamínu D môže mať na svedomí mnoho civilizačných chorôb

16.06.2019, 00:00
Odmalička vieme, že vitamíny nájdeme v takmer každom ovocí či zelenine, a preto sme si zvykli nad ich konzumáciou veľmi nepremýšľať.

Naši predkovia sa bez vitamínových doplnkov obišli. Kedy a prečo sa vlastne ľudia začali usilovať o ich výrobu v podobe pilulky?
Ja by som začala čiastkovou otázkou, totiž prečo naši predkovia vitamínové tabletky vôbec nepotrebovali? Pretože sa na rozdiel od nás stravovali správne a využívali všetky prirodzené zdroje vitamínov, ktoré sú k dispozícii. Mäso mali raz, dvakrát do týždňa, inak jedli zemiaky, kukuricu, pohánku a, samozrejme, ovocie ako jablká, hrušky alebo slivky. A cez zimu kompóty a nakladanú zeleninu. Potreba vitamínových tabliet vznikla vo vyspelých krajinách, kde ľudia už nemali toľko času venovať sa správnej skladbe jedálnička.

Hovoríte, že ľudia mali kedysi dostatok vitamínov. Ale vieme to iste? Dnes sme schopní nechať si deficit ľahko diagnostikovať z krvi. Túto možnosť však naši predkovia nemali.
To máte pravdu. Ešte pred dvadsiatimi rokmi napríklad nebolo možné zistiť nedostatok vitamínu D, pred tridsiatimi rokmi sme to nevedeli ani pri vitamínoch A a E. Na druhej strane naši predkovia mali skúsenosti svojich prapredkov, vitamíny si vedeli doplniť a podľa klinických príznakov vedeli, čo im pri daných ťažkostiach pomôže. Pri oparoch či prasknutých kútikoch nevedeli, aký vitamín im chýba, ale vedeli si poradiť tak, že svoj jedálniček upravili, v tomto prípade doň zaradili napríklad kvasnicovú nátierku. Slovo osteoporóza tiež nepoznali, prevenciou proti lámavosti kostí sa nezaoberali, pretože mali v jedálničku veľa mliečnych produktov a trávili veľa času vonku na slniečku.

Nazdávam sa, že tým slnkom narážate na vitamín D, je to tak?
Áno. Z rôznych zdrojov vyplýva, že zhruba 70 percent našej populácie má nedostatok vitamínu D. Tento vitamín získavame prevažne zo slnečného žiarenia či konzumáciou určitých potravín, prevažne rýb a rybích produktov. Dostatočná denná dávka v bežnej populácii sa pohybuje medzi 800 až 3 000 IU za deň (IU je medzinárodná jednotka pre množstvo účinnej látky, založená nie na hmotnosti, ale na nameranom biologickom pôsobení alebo účinku, pozn. red.). Málokto však má taký príjem. V lete je možnosť doplnenia vitamínu D o niečo ľahšia, pretože sa tvorí pri vystavení pokožky slnečným lúčom. U bežného dospelého pochádza 95 percent tohto vitamínu práve zo slnečného žiarenia a iba 5 percent z potravy. Pätnásťminútové slnenie by malo stačiť na vytvorenie potrebnej dávky na deň.

Lenže v skutočnosti to tak nie je.
Bohužiaľ, nie. Keď stretnete v lete mamičku s kočíkom, bude mať zatiahnutú striešku a cez ňu ešte prehodenú plienku, takže na dieťa nedopadne jediný slnečný lúč. Dospievajúcu mládež vonku nestretnete vôbec, sedí doma pri počítači alebo s telefónom. Ďalším problémom je používanie krémov s ochranou pred UV žiarením. Obavy z nádorového ochorenia kože neprispievajú k dostatočnej tvorbe vitamínu D. V lete, keď máme šancu si jeho zás...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 02 - Modified: 2024-01-29 09:04:11 - Feat.: - Title: Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá 03 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zo svojich génov vyťažiť maximum. Pozrite sa, čo dokázateľne predlžuje život 04 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitamíny neberieš? Ako dlho ešte budeš chorá? Spláchni choré reči jedným shotom a vyboostuj si imunitu s Rio Cold Press Ginger shotmi 05 - Modified: 2023-11-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitamínové otázniky. Aké sú riziká a plusy ukryté v tabletkách
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 10:36