StoryEditor

Eko, bio, raw. Čo sa deje s telom, ak sa to preháňa?

11.08.2019, 00:00
Závislosť od kvality jedla, keď ľudia vyraďujú zo svojho jedálnička čoraz viac potravín a dôsledne kontrolujú na obaloch ich zloženie, sa už stala diagnózou s názvom ortorexia.

Kedy sa vo vašich ambulanciách začali prvýkrát objavovať ortorektici?
Tento trend sledujeme asi posledné tri-štyri roky. Odvtedy prichádzajú pacienti, ktorým začali prekážať ich predstavy o správnom spôsobe života. Zdravým jedlom sa totiž zaoberali natoľko, že ich to začalo obmedzovať v živote a postavilo mimo ich doterajšie záujmy, koníčky a spoločenskú skupinu ľudí. Pretože išlo väčšinou o ženy, tak začali mať aj problémy v rodine, keď sa manželia sťažovali, že sa to nedá jesť... U nich vlastne došlo k ortorexii v dobrej viere.

užov s ortorexiou je teda menej?
Podstatne menej. U mužov je však zase oveľa častejšia bigorexia (chorobná snaha mať čo najväčšie svaly a čo najmenej tuku, pozn. red.), v ich prípade ide o posadnutosť cvičením. Tiež sa snažím žiť zdravo, ale riadim sa heslom – všetko s mierou, nič nepreháňať a dostatočne sa pohybovať. To je podľa mňa správny smer.

Pri posadnutosti cvičením často dochádza k užívaniu rôznych bielkovinových doplnkov. Môže to byť nebezpečné?
Bohužiaľ, mali sme aj prípad mladého pacienta, ktorý sa skončil tragicky, pretože užíval bielkovinový prostriedok, v ktorom bol amfetamín... Často ide o potravinové doplnky, ktoré neprešli žiadnou kontrolou. Bohužiaľ, tréneri vo fitnescentrách väčšinou nemajú zdravotnícke vzdelanie a ani netušia, aké môžu byť tieto prostriedky nebezpečné a že ich klient, ak by mal akékoľvek zdravotné problémy, môže skončiť napríklad na dialýze alebo so zlyhaním pečene. Preto by ľudia pred užívaním takých potravinových doplnkov mali absolvovať celkové vyšetrenie vrátane funkcií pečene a obličiek. A to sa nebavíme o zakázaných steroidoch. Tie vyložene škodia zdraviu. Mimochodom – niekoho, kto užíva steroidy, spoznáte veľmi jednoducho. Mať akné v dvadsiatich piatich alebo tridsiatich rokoch je totiž veľmi neobvyklý jav, rovnako ako rýchle zmeny svalovej hmoty, vlasov, ochlpenia, náhly výskyt diabetu a podobne.

Do akej miery má vplyv na rozvoj ortorexie éra biopotravín a módnych diétnych vĺn?
Prispievajú k tomu správy z médií, hlavne z internetu, kde sa to len tak hemží článkami o zdravom štýle života a zdravom chudnutí. Veľakrát však obsahujú nepodložené tvrdenia alebo len čiastočnú pravdu. Diéty a superpotraviny sú vytrhávané z kontextu. Napríklad keď sa človek rozhodne, že bude piť len matcha čaj a jesť k tomu zelený jačmeň. Proti zdravým veciam, ako je zelený jačmeň alebo ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 09:24