StoryEditor

Ľuďom ukazuje Černobyľ: Celá oblasť žije len z turizmu, poplatky sa tento rok zvýšili už päťkrát

31.08.2019, 00:00
Ukrajinské mesto Pripjať aj po mnohých rokoch pripomína postapokalyptický film.

O koľko sa zdvihol záujem o túto oblasť po uvedení seriálu Černobyľ z produkcie HBO?

Je zrejmý nárast v objednávkach, už máme na rok dopredu plno. Zaujímavé je, že sa všetko spustilo v okamihu, keď sa seriál skončil. Asi ľudia čakali na to, ako všetko dopadne. A potom sa rozhodli, že sa tam vydajú. A to napriek tomu, že samotný seriál sa na Ukrajine neodohráva, v Černobyli sa totiž natáčať nesmie. Séria vznikla v Litve vo Vilniuse a v bývalej elektrárni Ignalina, kde sú dva reaktory, avšak oveľa výkonnejšie ako v Černobyli.

Zachytáva seriál z americkej produkcie HBO realitu Černobyľa verne?

Dnes už nikto nedokáže vierohodne zachytiť situáciu, ktorá tam bola. Avšak je to pomerne vydarené. Až na nejaké detaily, ktoré mne osobne neprekážajú. Na rozdiel od miestnych ľudí, ktorí haváriu prežili. Podľa nich práve detaily dotvárajú celú tragédiu.

Aké napríklad?

V elektrárni si nehovorili súdruh a ani si nevykali. Oni sa oslovovali krstnými menami. Ďalšou pomerne zásadnou chybou je príbeh hasiča Vasilija Ignatenka a jeho manželky (v seriáli hasič umiera a jeho tehotná manželka je pri ňom do poslednej chvíle, pozn. red.). Oni síce žili v Pripjati, ale v hasičskej stanici, kde boli štyri byty na poschodí. Nebývali niekde v paneláku. Tiež nie je pravda, že výbuch jadrovej elektrárne Ignatenka zobudil. On mal službu a bol normálne v práci. Neprebiehali ani žiadne otrasy, ľudia o nejakom výbuchu ani netušili.

Dostali ste sa k rodine Vasilija Ignatenka?

Hovorila som s jeho mamičkou. Ona však ten seriál vôbec nevidela, žije v Bielorusku a tam HBO pozerať nemôžu. Bavili sme sa hlavne o tom, aké to bolo pred haváriou. Otázkam na bolesť, ktorú prežila, som sa snažila vyhýbať. Predsa len jej tam zomrel syn a jeho manželka Ljudmila porodila dievčatko, ktoré o štyri hodiny neskôr zomrelo na ťažkú cirhózu pečene a vrodenú chybu srdca. Potom sa zistilo, že do seba absorbovalo 40 röntgenov, a tým svojej matke zachránilo život. Keby Ljudmila nebola tehotná, tak dnes už nežije. A dievčatko je pochované na mieste, kde leží Vasilij Ignatenko. O jeho príbehu máme informácie, pretože žije jeho manželka, mamička aj dvaja ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 08:27