StoryEditor

Majú ich takmer všetci a zvyknú sa vracať. Ako bojovať proti kŕčovým žilám?

13.10.2019, 15:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Ak sa raz objavia, zostanú vám pravdepodobne verné.

Prečo sa varixom ľudovo hovorí kŕčové žily?

Môže to byť aj podľa ich príznakov – pacienti mávajú pri tomto cievnom ochorení kŕče, a aj pre ich vzhľad, ako postihnuté žily vyzerajú. Varixy sú totiž rozšírené žily, na ktorých sa tvoria akoby hrčky.

Čo je príčinou, že sa tam vytvárajú?

Ide o vrodenú menejcennosť – oslabenie žilovej steny a žilových chlopní, ktoré sú v žilovom systéme. Čiže dôležitú úlohu hrá aj dedičnosť tohto ochorenia. Druhou príčinou je aj náš súčasný spôsob života. Dlho sedíme alebo stojíme, menej sa pohybujeme.

Ako vyzerajú žilové chlopne?

Sú to také malé šupinky, ktoré zabraňujú spätnému toku krvi v žilách. Vyskytujú sa v hlbokom aj v povrchovom žilovom systéme, a záleží aj na tom, v ktorom mieste sa žila nachádza.

Sú aj nejaké varovné príznaky, že sa niečo v cievach deje, hoci ešte zatiaľ nič na nich nevidieť?

Zo začiatku ani nie. Neskôr pacienti mávajú pocit ťažkých nôh, pocit napätia a tlaku v nich, niekto hovorí aj o pocite nepokojných nôh. Toto však môže, ale vôbec ani nemusí byť, niekto si všimne, že má varixy aj bez varovných príznakov. Človek ich často zbadá až vtedy, keď už ich tam má, že sú žily na nohách akési väčšie.

My laici si neraz povieme, že „to prejde“. Dajú sa teda kŕčové žily nejakým spôsobom „rozchodiť“? Môžu samy od seba zaniknúť tak, ako vznikli?

Nie. Keď sa raz vytvoria, už nezmiznú. Liečba a starostlivosť o kŕčové žily spočíva v tom, aby sa ďalej nezväčšovali a nerozširovali.

Dokáže postihnutý aj sám zabrániť tomu, aby sa mu žily nezhoršovali bez to, aby navštívil lekára?

Najdôležitejším prvkom v liečbe kŕčových žíl je kompresia, čiže stlačenie. Ide o to, aby krv odtekala smerom k srdcu. Pretože pri kŕčových žilách sa vlastne vracia naspäť a „stojí“ v žilách, ktoré sa pod jej tlakom rozťahujú a vytvárajú charakteristické pletence. To je aj princíp vzniku kŕčových žíl.

Na internete aj v televíznych reklamách výrobcovia ponúkajú rôzne „zaručene účinné krémy“, ktoré majú pri bolestiach a problémoch s „unavenými nohami“ pomáhať. Skutočne to funguje?

Ak sa ma na to pacienti pýtajú, vravím im, že nepomáhajú, ale ak chcú, nech si to vyskúšajú. Môžu mať lokálny účinok, ak má pacient farebné kožné zmeny a pocit tlaku, ale samotné varixy nijaké mastičky neodstránia.

Ako to vlastne v žilách v nohách funguje?

Ž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Nezabúdajte na starostlivosť o nohy. Pomáhajú správnemu hrdému držaniu tela a ladnej chôdzi 02 - Modified: 2022-12-12 10:00:21 - Feat.: - Title: Trápia vás kŕčové žily? Zistite čo všetko je za tým 03 - Modified: 2022-07-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Trápia vás kŕčové žily? Prezradíme vám, ako sa ich môžete zbaviť pomocou prírodných liekov 04 - Modified: 2021-08-24 20:39:21 - Feat.: - Title: Ženské hviezdy. Majú milióny, priazeň sponzorov aj psychické problémy 05 - Modified: 2021-08-23 21:04:27 - Feat.: - Title: Ani Neymar, ani CR7. Prestupový rekordér je silný Belgičan
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
15. apríl 2024 07:30