StoryEditor

Koža je zrkadlom tela. Ktoré choroby dokáže prezradiť?

16.11.2019, 23:00
Aké choroby iných orgánov sa dajú zistiť pri prvom pohľade na kožu? A prečo vlastne smrdíme, keď sa spotíme?

Aký je koža orgán z hľadiska priepustnosti? Keď niekoho bolí kĺb, naozaj pomôže, keď si natrie to miesto mastičkou?
Koža síce chráni pred vonkajším prostredím, ale farmaceutické firmy dokážu vyrobiť liečivo, ktoré naozaj cez kožu prejde, takže vie lokálne pôsobiť na mieste, ktoré si natriete. Existujú aj náplasti proti bolesti alebo náplasti, ktoré obsahujú hormóny, a tie vedia cez kožu prejsť. Prípravok však musí byť technologicky dobre spracovaný. A v budúcnosti to bude ešte zaujímavejšie vďaka najnovším výdobytkom techniky – nanočasticiam. Tie dopravia liečivo presne do miesta, ktoré treba liečiť.

​Ale fungujú aj dnešné mastičky?
No pekný príklad je octanová masť – keď máte opuch a natriete si octanovou masťou kožu v mieste opuchu, zmenší sa. To znamená, že cez kožu naozaj prejde.

Takže keď kúpele alebo termálne kúpaliská propagujú, že ich voda má priaznivý vplyv na pohybové ústrojenstvo, naozaj to môže byť pravda? Že aj látky z vody, v ktorej sa kúpeme, môžu cez ňu prejsť?
V liečivej vode môžu byť ióny, ktoré pôsobia. V koži je totiž veľa pórov, folikuly vlasov a chlpov, ktoré siahajú až do podkožia, takže aj cez ne sa látky môžu dostávať.

Keď pred dvoma rokmi zavraždili nevlastného brata severokórejského diktátora Kim Čong-una, hovorilo sa o látke, ktorú mu na letisku tajné agentky priložili na pokožku. Cez kožu sa dá otráviť?
Dá, cez kožu môžu vojsť do tela toxické látky, takisto ako niektoré toxické látky cez ňu vychádzajú von. Koža totiž nie je hermetický kryt. Veď cez ňu sa aj potíme, máme hromadu potných žliaz, vieme sa spotiť od hlavy po päty.

Čo potom s nami robia rôzne spreje a antiperspiranty, ktoré používame? Dostávajú sa do nás cez kožu jedy?
Bola teória, že antiperspiranty môžu spôsobiť napríklad rakovinu prsníka, lebo je v nich hliník. Neskôr sa od tej teórie upustilo, lebo antiperspirant urobí v žľaze v koži zátku, aby pot nešiel na povrch. Podľa súčasných vedomostí, ktoré veda má, antiperspirant nepôsobí ďalej, nejde hlbšie od tej zátky, ktorú vytvorí. Iná vec sú však alergie, lebo samotná koža mnohých ľudí neznesie niektoré látky. Potom vznikajú na koži rôzne reakcie, môžu byť toxické, alergické, ale existujú aj fototoxické, fotoalergické reakcie kože.

Čo je toxická reakcia?
Dá sa to ukázať na príklade zvonku – ideme na výlet do prírody, kde sú rastliny obsahujúce určité látky. Ak sa šťava z rastliny dotkne kože človeka, spôsobí u každého rovnakú reakciu – červený fľak, pľuzgier, alebo aj nekrózu (odumretie, pozn. red.). Podobné to môže byť po použití niektorých chemicky vyrobených látok.

A fototoxická reakcia?
To je stav, keď ku vzniku toxickej reakcie prichádza až po pôsobení alebo spolupôsobení slnečného žiarenia.

Antiperspiranty, ktoré sa dnes predávajú, by mali byť bezpečné?
Zvykneme hovoriť, že podľa súčasných znalostí áno.

Vy ako kožná lekárka ich používate?
Používam, a bez...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-03-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod 03 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 04 - Modified: 2024-01-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite sa na svoje ruky. tieto signály sú predzvesťou zdravotných problémov 05 - Modified: 2024-01-17 10:08:08 - Feat.: - Title: Vracajú sa staré „vyhubené“ choroby
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 12:16