StoryEditor

Fajčenie, fóbie aj prejedanie. Ako nám môže pomôcť hypnóza?

Rozhovor s fenomenálnym hypnotizérom a mentalistom JAKUBOM KROULÍKOM (35) je nezabudnuteľný zážitok.

Čo o mne za tých pár minút, čo sa vidíme, viete?
Sála z vás pozitívnosť. Aspoň dnes.

Čo ak vás balamutím?
Keby ste niečo hrali, tak to zistím. Človek prehráva a spoznáte to aj z mikrovýrazov v tvári. Teraz ste sa napríklad usmiali úplne prirodzene, pretože sa zapojili presne tie svaly, ktoré sa pri tejto emócii zapojiť majú. A vidím, či máte sebavedomé alebo schúlené, ustrašené držanie tela...

Vám asi nemôže nikto klamať, že?
To nemôže. Ostatne, je predsa jednoduchšie neklamať. Nemusíte si potom pamätať, čo ste komu povedali. Kamaráti mi už neklamú. A keď áno, nechám to tak a robím akoby nič.

A môžete hypnózou klamára napraviť?
Nerád by som robil dobro tam, kde nie je záujem. Mne by sa tiež nepáčilo, keby na mňa niekto takto zásadne pôsobil a ja by som o tom nevedel. Do životov sa ľuďom nemiešam. Nežijem ich život a neviem, či by to vôbec bolo v ich prospech.

A keď to od vás vyložene chcú? Čo chcú najviac?
Najčastejšie ide o strach z pavúkov. A potom o fajčenie. Istý čas som dostával aj veľa otázok, hlavne od žien, či by som neovplyvnil ich partnera, ktorý si našiel nejakú inú. Že si ma najmú, aby on zabudol na milenku. To som, samozrejme, odmietol a písal som im, nech si predstavia, ako by sa im páčilo, keby si ma najal ich partner na ne.

Vy zvládnete aj to, aby sa niekto do niekoho zamiloval?
Možné je čokoľvek. Na prednáškach nechám niekedy neznáme osoby sediace vedľa seba zahľadieť sa na seba navzájom.

Tvrdíte, že ovplyvníte aj takú silnú emóciu, ako je láska?
Pracujem s emóciami. Takže áno, je to možné. No nerobím to. Preto som tým ženám odporučil, nech sa s partnerom radšej porozprávajú. Keby som ho k nim zafixoval nazad, čo by si počali, keby ich raz omrzel on?

No a čo to zamilovanie sa na vašej prednáške?
To, samozrejme, po chvíli zruším.

A čo keď sedím vedľa dámy, ktorá ma naozaj ničím nepriťahuje?
Až otvoríte oči, bude vám pripadať najkrajšia na svete, bude vám nádherne voňať, bude mať oči hlboké ako studničky.

Tak toto vám neverím.
Vy by ste to rád videli.

Nepochybne. Ak je možné toto, tak už úplne všetko.
Snažím sa, aby to ľudí bavilo a nikoho neponižovalo. Nenechal by som niekoho behať po javisku ako sliepku. No napríklad v Lucerne som nechal chlapca zapozerať sa do panej vedľa seba a on z nej nemohol spustiť oči. Bolo to veľmi vtipné. Dáma sa zapýrila a z neho vypadlo len: „Pardon“.

To znie, ako keby ste boli černokňažník.
Ďakujem. Moja práca však nie je o vyslovovaní zaklínadiel, ani veľmi o určitých technikách rozprávania a gest, ktoré by mali zabrať, ide skôr o empatiu a vnímavosť k ľuďom. Každý človek je iný a ja musím spoznať, čo naňho bude pôsobiť.

Takže sa na mňa môžete pozrieť a znehybniť ma?
Áno. Keď budem chcieť, nevstanete.

Aj tu, v kaviarni?
Iste, aj počas predstavenia alebo niekde na lavičke. V ordinácii to pre psychológa nie je ťažké, ale tie pravé bojové podmienky sú na verejnosti, pri vystúpeniach, na večierkoch a napríklad niektorí britskí kolegovia hypnotizujú ľudí aj pri vystúpeniach priamo na ulici. Môže to pripomínať šarlatánstvo, ale keď zvládnete aj toto, môžete byť podľa mňa skutočne dobrý terapeut. Niektoré lekárske kruhy však zastávajú názor, že hypnotizovať mimo ordinácie sa nemá a že nemožno zhypnotizovať každého. Lenže keď si vás niekam pozvú, aby ste hypnózu predviedli, nemôžete povedať: „Vy nie ste na hypnózu vhodný, takže vám nič neukážem.“ Musíte preto poznať oveľa viac spôsobov a vedieť sa na ľudí naladiť. Na každého.

Takže nemusíte klienta hypnotizovať pohľadom?
Nie, najznámejšia hypnotizačná metóda je verbálne-fixačná, keď niekam upriamite pohľad média a hovoríte mu, aby si predstavoval rôzne veci. No na niekoho bude pôsobiť niečo úplne iné. Na prednáškach ukazujem priamo na divákoch najrôznejšie techniky. Od tých, ktoré zažijete v ordinácii u psychológa, k takým, ktoré sa tradovali už v starej literatúre. Napríklad práve ten uhrančivý pohľad fakíra z Orientu, keď skameniete a ani sa nepohnete.

Zvládnete to aj obyčajnými gestami?
Áno, išlo by to aj dotykom. Zo starých metód mám rád napríklad hypnózu listom.

Čože?
Aj toto na prednáškach ukazujem. Niektorému z divákov n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-05 13:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Eva Vejmělková rozbehla nový biznis. Herectvo je už minulosťou! 02 - Modified: 2021-08-24 20:39:21 - Feat.: - Title: Ženské hviezdy. Majú milióny, priazeň sponzorov aj psychické problémy 03 - Modified: 2021-08-23 21:04:27 - Feat.: - Title: Ani Neymar, ani CR7. Prestupový rekordér je silný Belgičan 04 - Modified: 2021-04-11 19:13:12 - Feat.: - Title: Miliardový bejzbalový klub dá očkovaným „fans“ zľavu 05 - Modified: 2021-03-31 20:45:19 - Feat.: - Title: Športové PR stálo šejkov už 1,5 miliardy dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 15:53