StoryEditor

Slovenka o rodine s ôsmimi deťmi. Ako stíha výchovu i podnikanie?

22.11.2019, 14:00
„Mať toľko detí znamená, že ste divní v očiach mnohých ľudí,“ vraví NIKA MACINSKÁ (44), ktorá má osem detí.

Človek by si myslel, že keď máte osem detí, už vám na nič iné nezostáva čas. Vy však podnikáte. Čo presne robíte?
Mojou hlavnou pracovnou náplňou je v súčasnosti poradenstvo v oblasti výchovy, osobnostný a tiež biznis mentoring. Okrem toho organizujem workshopy pre rodičov o tom, ako sa dajú či nedajú zvládať emócie ich detí. O tejto téme som dokonca napísala knihu: Ako dať deťom to, čo naozaj potrebujú. A v súčasnosti pripravujem ďalšiu knihu, ktorá bude pre ženy a bude o tom, ako hľadať – zámerne nehovorím nájsť – seba samu, ako prijímať seba takú, aká som, a rovnako prijímať a rešpektovať iných ľudí, a tiež o tom, čo sú to hranice, ako im porozumieť a ako si ich zdravo nastavovať.

Máte toho dosť veľa...
A to nie je všetko. Podnikať som začala pred 12 rokmi a v priebehu toho času som vytvorila vlastnú značku oblečenia imani. Má to svoju históriu. Mne osobne sa nepáči plytvanie zdrojmi a konzumný spôsob života, a tak som dosť dlho váhala, či mám do tohto sveta, kde je už beztak množstvo oblečenia, priniesť ďalšie kusy. Ale je to niečo, čo ma lákalo od detstva, počas gymnázia som zvažovala štúdium módnej tvorby, no nakoniec som vyštudovala manažment. Pred pár rokmi som sa predsa len rozhodla to skúsiť. Ale nechcela som vyrobiť len ďalšie zvršky, ktoré by zapadli niekam do šatníkov. A tak vznikla moja značka ako móda s posolstvom. Krásne dotvára to, čo sa snažím odovzdávať svetu svojimi knihami, workshopmi alebo poradenstvom.

Móda s posolstvom? S akým, ak sa smiem spýtať?
Moje oblečenie hovorí k svojej novej majiteľke a nositeľke. Posolstvo nie je priamo viditeľné zvonku, je ukryté vnútri oblečenia. Každý kúsok prejde mojimi vlastnými rukami niekoľkokrát, kým putuje k svojej novej majiteľke. Na mieste, kde je označenie veľkosti a značky, je aj jedno slovo, ktoré hovorí o hodnote tej ženy, ktorá toto oblečenie nosí. Dávam tam rôzne slovíčka, napríklad milovaná, cenná, nádherná…

Takže posolstvom je akási pochvala nám ženám?
Nedávno mi napísala jedna žena, ktorá si objednala šaty, a keď jej prišli a ona uvidela vnútri šiat slovo dostatočná, mala slzy v očiach. Celý život o sebe pochybovala a toto bol jej vnútorný zápas, či je dostatočná. A tak pre ňu tie šaty majú ešte úplne iný význam a rozmer. Je to niečo, čo je veľmi osobné. A keď ich má na sebe, vie, že sa nemusí toľko spochybňovať. Je to ako taká pripomienka na tele, pozitívna a uvoľňujúca jej krásu zvnútra smerom von. Toto je cieľ, pre ktorý to robím tak, ako to robím.

Dostatočná v škole znamenalo štvorka. Stačí, ak som dostatočná?
S týmto som sa stretla veľakrát (usmieva sa). Toto slovíčko máme všetci nepochybne spojené so známkovaním v škole. Už to samotné je zle nastavené, a tak v tomto kontexte nikto nechce byť „len“ dostatočný. To vlastne nie je dostatočné. Ale ak sa zamyslíte nad tým, koľkokrát v živote ste si sama o sebe pomysleli: nie som dosť dobrá, dosť múdra, dosť pekná, dosť šikovná, dosť inteligentná, dosť tvorivá, dosť... Sem si môžete dosadiť čokoľvek, každý máme tú svoju pochybnosť. A myslím, že nie len ženy, ale aj muži pochybujú o svojich kvalitách. Má to množstvo dôvodov a jedným z nich je výchova v rodinách a tiež neustále porovnávanie s inými. A tak, keď si vezmem pochybnosť, či som dosť „čokoľvek“, tak v tomto kontexte má slovo dostatočná úplne iný význam. Lebo ja som dosť. A je dobré, že som taká, aká som. Mám svoje kvality ako človek. A áno, mám aj svoje limity a je dobré o nich vedieť. Ale to neznižuje moju hodnotu ako človeka.

Vy máte čo na tričku, aké posolstvo?
Pozrite sa (ukáže etiketu svojho trička).

Vzácna.
Pre mňa to znamená, že na mne záleží, že sa nemusím schovávať a utiahnuť, ako som si to myslela väčšinu svojho života. Tiež to pre mňa znamená, že nemusím byť submisívna a môžem nastaviť svoje hranice, ktorých prekračovanie inými ľuďmi je mi nepríjemné. Je to veľmi osobné, lebo každý si v tom-ktorom slovíčku vie nájsť ten význam práve pre seba a svoje vlastné prežívanie.

Mne napadá prívlastok jedinečná. Osem detí – to ste tak plánovali?
Aj toto slovo dávam do šiat (usmieva sa). Nu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-24 20:39:21 - Feat.: - Title: Ženské hviezdy. Majú milióny, priazeň sponzorov aj psychické problémy 02 - Modified: 2021-08-23 21:04:27 - Feat.: - Title: Ani Neymar, ani CR7. Prestupový rekordér je silný Belgičan 03 - Modified: 2021-04-11 19:13:12 - Feat.: - Title: Miliardový bejzbalový klub dá očkovaným „fans“ zľavu 04 - Modified: 2021-03-31 20:45:19 - Feat.: - Title: Športové PR stálo šejkov už 1,5 miliardy dolárov 05 - Modified: 2020-08-04 21:07:06 - Feat.: - Title: „Bublina“ dá mestám milióny, hráčom samotu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 19:11