StoryEditor

Kedy vám lekár odporučí röntgen, CT či rezonanciu? Prečítajte si, aký je medzi nimi rozdiel a čo škodí najmenej

07.12.2019, 23:00
Pacienti občas majú chaos v tom, aké vyšetrenia potrebujú, aj keď pre ich diagnózu stačí klasický röntgen, pýtajú si CT alebo magnetickú rezonanciu.

Boli ste pri spustení historicky prvého CT na Slovensku. Kedy to bolo?
Po skončení medicíny som nastúpil na röntgen v Bratislave, ale vzápätí som sa dostal na kliniku do Hradca Králové, kde bolo od roku 1979 vôbec prvé CT v Československu, takže vychovali ma na rádiológii v Česku. Len čo sa rozhodlo, že CT bude aj v Bratislave na Kramároch, dostal som to do vienka. Bol som nielen pri prvom spustení, ale už pri výbere prvého CT pre slovenské nemocnice, spustili sme ho 3. januára 1983.

To si pamätáte dodnes aj presný deň?
Bolo to moje prvé „CT dieťa“, takže áno.

Pamätáte si aj na prvého pacienta?
Na úplne prvého nie, ale keď som odchádzal z Hradca Králové, povedali mi, aby som si v Bratislave dal na dvere z vonkajšej strany guľu, nech mi nik dovnútra nebehá. Na druhý deň po spustení CT oznámili v rozhlase v špitáli, že môžu prísť na vyšetrenie prví pacienti z neurochirurgie. Prišla za mnou sestrička a hovorí – choď sa pozrieť na chodbu, čo sa tam deje. Chodba k CT mala dĺžku najmenej 30 metrov a bola plná postelí s pacientmi z neurochirurgie, personál tam dotlačil asi všetkých. To by sme, samozrejme, nezvládli, ani keby sme sa postavili na hlavu, tak sme vzali len prvých päť.

Predpokladám, že ľudia hneď nerozumeli, na čo ten prístroj je.
Nie. Tým, že išlo o prvé CT na Slovensku, všetky časopisy a rádiá o ňom písali, novinári ma stále oslovovali, tak som vysvetľoval. Hovoril som, že prístroj nie je len na vyšetrenie hlavy, ako boli prvé prístroje v zahraničí, ale má väčší otvor, takže je vhodný na celé telo. Prišiel pacient s novinovým výstrižkom s jedným z článkov a hovorí – tak ja by som teda chcel celé telo.

Ako keď príde na masáž, že dám si celotelovú?
Áno, jemu ani nič nebolo, len si chcel dať skontrolovať telo. Nik totiž poriadne nevedel, čo CT je, na čo slúži, tak sme aj jemu museli dlho vysvetľovať, že najskôr musí ísť k lekárovi, ktorý mi určí, čo mám urobiť, lebo pri vtedajšej rýchlosti prístrojov by sme mu celé telo robili dva dni.

Zaujímavé začiatky...
Boli krásne, lebo sme dostali do rúk niečo úplne nové, pacientov nám posielali z celého Slovenska. Dovtedy nikto nič podobné nevidel a odrazu mal neurochirurg možnosť vidieť do mozgu pacientovi mimo operačného stola. Po roku prišlo CT do Banskej Bystrice, po dvoch do Košíc.

Koľko CT je dnes na Slovensku?
Asi 150.

Sú dobré?
Povedal by som to tak, že aj obyčajný dámsky bicykel je dobrý, aj Saganov bicykel je dobrý. Máme CT prístroje aj bazálnej kvality, ktoré urobia dobre mozog, chrbticu, ale nemajú parametre vhodné na ostatné špeciálne vyšetrenia, a potom máme CT prístroje, ktoré sú vhodné napríklad aj na vyšetrenie srdca, čiže na rýchle deje.

Pri CT je jednou z dôležitých vecí rýchlosť?
Filozofia CT je, že prístroj nasníma obraz okolo pacienta, rotácia systému kedysi trvala 5 až 10 sekúnd, počas ktorých stroj naskenoval 1,5- až 12-milimetrový pás. Takže keď bolo treba naskenovať 35 centimetrov z hrudníka, robili sme to pol hodinu. Teraz je rotácia na CT, ktorý máme na NÚSCH, 0,2...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 02 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 03 - Modified: 2024-03-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte! 04 - Modified: 2024-02-27 15:10:24 - Feat.: - Title: Niektorí na diagnostiku čakajú aj 18 mesiacov. A to je len jedna vec, ktorá trápi rodičov autistických detí 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. apríl 2024 08:38