StoryEditor

Točia sa okolo nich rôzne povery, považované sú aj za bohov smrti. Prečo je to tak?

24.12.2019, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Už akosi prirodzene ju vďaka jej uprenému „kukuču“ považujeme za múdru, jej nočný život oddávna vzbudzoval rešpekt, ba až strach.

My laici považujeme za sovy všetky vtáky, ktoré húkajú a lietajú v noci. Čo všetko z toho sú sovy?
U nás žije desať druhov sov a dva druhy k nám občas zalietavajú. Za sovu určite považujeme niečo, čo lieta v noci, čo má mäkké perie, obrovské oči, ale napríklad toto majú aj lelky – trochu menšie nočné vtáky. Sovy sa od nich líšia mohutným zobákom a obrovskými pazúrmi, aby mohli loviť veľkú korisť, kým lelky sa živia hmyzom. Niekoľko desaťročí prebiehali medzi vedcami diskusie, či sú sovy taxonomicky viac príbuzné našim dravým vtákom, alebo či majú bližšie k lelkom. Napokon molekulárne analýzy priblížili sovy viac k lelkom než k dravým vtákom. U nás žijú: výr skalný, sova dlhochvostá, sova lesná, myšiarka ušatá, myšiarka močiarna, plamienka driemavá, kuvik obyčajný, pôtik kapcavý, kuvičok vrabčí a výrik lesný.

​Ktorá naša sova je najväčšia?
Výr skalný. Samice môžu mať vyše štyroch kilogramov a rozpätie krídel okolo metra dvadsať.

Načo majú tie charakteristické „ušká“ na hlave?
Ľudia si neraz myslia, že sú to uši, ale sú to iba pierka ako ozdoba. Sovy majú uši na bokoch hlavy, sú to pomerne veľké diery v lebke, veľmi rada ich ukazujem študentom. Podobné „ušká“ ako výr má na hlave aj myšiarka ušatá, ktorú si ľudia veľmi často mýlia s výrom. Oproti nemu je to však maličká sovička.

Aj iné druhy vtákov majú „diery v hlave“?
Majú, ale malé, takmer ich nevidieť.

Naša najmenšia sova je kuvičok vrabčí?
Áno, máte pravdu, je to najmenšia sova v Európe.

Aký je veľký?
Asi ako vrabec, je to taká minisova.

Prečo je sova symbolom múdrosti? Veď napríklad aj bocian sa tvári vážne.
Zrejme to robia veľké oči. Sova má relatívne väčšie oči v pomere k veľkosti tela než hociktoré iné zviera. Druhá vec je, že väčšina vtákov má oči na bokoch hlavy. Sova ich má vpredu ako aj my ľudia, a to jej dáva „múdry“ výraz, pretože sa pozerá dopredu. Ostatné vtáky sa pozerajú doboku. A tretia vec je, že sovy aj žmurkajú ako ľudia, čiže horným viečkom, kým ostatné vtáky žmurkajú spodným viečkom smerom hore.

V rozprávkach dávame sove často okuliare, čo ju už úplne poľudšťuje.
(Smiech) Oči u sov robia veľa, niektoré druhy ich majú krásne farebné, napríklad výr, myšiarka alebo pôtik. Dáva im to ten typický vyhúkaný výraz. Sú však aj sovy, ktoré majú úplne čierne oči, napríklad plamienka alebo sova lesná.

Odk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-24 20:39:21 - Feat.: - Title: Ženské hviezdy. Majú milióny, priazeň sponzorov aj psychické problémy 02 - Modified: 2021-08-23 21:04:27 - Feat.: - Title: Ani Neymar, ani CR7. Prestupový rekordér je silný Belgičan 03 - Modified: 2021-04-11 19:13:12 - Feat.: - Title: Miliardový bejzbalový klub dá očkovaným „fans“ zľavu 04 - Modified: 2021-03-31 20:45:19 - Feat.: - Title: Športové PR stálo šejkov už 1,5 miliardy dolárov 05 - Modified: 2020-08-04 21:07:06 - Feat.: - Title: „Bublina“ dá mestám milióny, hráčom samotu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 10:56