StoryEditor

Hrozí vojna? Napätie stúpa, politika sa bulvarizuje, varuje vplyvný slovenský diplomat

17.01.2020, 23:00
Podľa správ sa zdá, že svet je na pokraji globálnej vojny, konflikt medzi USA a Iránom sa po americkom atentáte na iránskeho generála Kásema Solejmáního vyostril.

Do správ sa vkráda slovo vojna, globálny konflikt. Bude z toho vojna?
Nepredpokladám priamo vojnu. Medzinárodnopolitická situácia je síce najzložitejšia od konca studenej vojny, ale pravdepodobnosť vojny v dôsledku amerického útoku na Solejmáního je podľa mňa málo pravdepodobná.

Prečo vôbec ten útok bol?
Chápem, prečo bol, ale neviem, prečo ho Američania urobili takto. Blízky a Stredný východ sú regióny, kde pravidelne dochádza k podobným útokom, za niektorými stoja oficiálne sily, inokedy sú oficiálne sily skryté, niekedy za nimi stoja rôzne paravojenské sily a deje sa to dennodenne. Lenže v prípade zabitia generála Solejmáního prostredníctvom amerického dronu išlo o ostentatívny útok.

Aký bol iránsky generál Solejmání?
Veliteľ iránskych revolučných gárd určite nebol žiadnym baránkom ani človekom, ktorý by nebol na zozname legitímnych vojenských cieľov. Velil jednotkám, ktoré organizovali mnohé teroristické útoky na ľudí, útoky na infraštruktúru, na ciele spojené s NATO, s kresťanskými cieľmi, európskymi cieľmi, ich snahou bolo presadzovanie záujmov šiitských milícií, čím sa on sám stal legitímnym vojenským cieľom.

Čo sa v súčasnosti deje v krajinách okolo Iránu? Čo im Irán robí?
Situácia sa postupne vyvíja, eskaluje, Irán sa snaží o získanie dominancie v regióne. Veľmi sa mu to darí v Iraku, lebo šiitské zložky sú tam asertívnejšie a viac sa presadzujú, Iránu sa to podarilo aj v Sýrii a mnohých ďalších krajinách. To vyvoláva napätie nielen vo vzťahu k USA a k západoeurópskym krajinám, ale aj napätie v moslimskom svete. Sú mnohé arabsko-moslimské sunnitské krajiny, ktoré šiitský režim nenávidia, čiže napätie je obrovské. Takže konflikt je omnoho zložitejší, nejde len o americko-iránsku záležitosť.

Keď generála dronom zabili a v Iráne sa začali masové protesty, prvá konšpirácia mohla byť aj taká, či Trumpovi ľudia nevyrobili túto kauzu kvôli blížiacim sa americkým voľbám podobne ako vo filme Vrtieť psom. Dali Trumpovi konflikt...
Je to možné, ostentatívnosť, ktorá sprevádzala Solejmáního likvidáciu, by tomu mohla nasvedčovať, takže by som to nenazýval konšpiračným myslením. Samotný Trump sa pochválil okamžite po útoku, že ho nariadil on osobne. Takéto pochválenie je dosť nezvyčajné. Americkí prezidenti, samozrejme, majú také p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-06 18:51:35 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia sa sťažuje na akciu na holandskej ambasáde v Prahe. Má na nej vystúpiť Káčer či Rizman 02 - Modified: 2023-08-02 17:07:36 - Feat.: - Title: Exminister Káčer: Orbánove vyjadrenia? Sme slepí a hluchí. Diplomacia nechcela brechať cez Dunaj 03 - Modified: 2023-06-08 10:29:26 - Feat.: - Title: Rastislav Káčer: V Michalovciach som nestratil nervy. Čo som mal robiť, keď na nás nadávali a pľuvali? 04 - Modified: 2023-05-12 10:46:34 - Feat.: - Title: Požiadal som o zbavenie poverenia, aby prezidentka menovala úradnícku vládu, povedal Káčer 05 - Modified: 2023-05-09 15:09:10 - Feat.: - Title: Káčer odišiel zo strany Demokrati, nebude kandidovať vo voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 02:02