StoryEditor

Koronavírus: Slovák ženatý v Číne prehovoril o izolácii miliónov ľudí v krajine

07.02.2020, 14:30
Moja manželka je Číňanka. Mám čínsku rodinu aj „čínske“ rodinné povinnosti.

Ako sa to celé začalo
Čínsky nový rok tentoraz pripadol na 24. januára. To bol posledný deň roku Prasaťa a začal sa rok Myši (Potkana). Posledný deň roka je deň, keď sa veľkolepou večerou spolu s rodinou oslavuje príchod nového začiatku. Druhé rodinné stretnutie, a tentoraz nielen tej najbližšej rodiny, ale aj strýkov, tetiek, synovcov, sesterníc a tak ďalej, býva na tretí deň nového roku. V deň sviatku rodiny.

​Aj my sme sa v posledný deň roku vybrali za strýkom na spoločnú večeru. Ja, moja žena a jej mama. Bolo to pár dní po tom, ako sa správy o koronavíruse začali dostávať do médií. Približne vtedy sa aj prevalilo, že starosta mesta Wu-chan zatĺkal informácie o novej hrozbe, a teraz kvôli tomu nový koronavírus ohrozuje celú krajinu.

V tento deň však ešte neboli žiadne opatrenia na obmedzenie možnej epidémie. Nik ešte netušil, čo sa presne deje. Aj napriek tomu bolo mesto úplne prázdne. Lenže bolo ťažké vidieť naozajstný dôvod. Je za tým čínsky nový rok, alebo koronavírus? Obchody, kaviarne a reštaurácie sú prázdne každý rok počas sviatkov… A boli by prázdne aj tento rok, vírus nevírus. Istá zmena však nastala – väčšina z tých pár ľudí, čo sa viezli vo vyľudnenom metre, mala rúško na tvári. Strach sa už začínal drať medzi ľudí. Dnes už nikoho bez rúška nikam nepustia. A pri vstupe do verejných priestorov vám neustále merajú teplotu.

Keď sme prišli k strýkovi, prvé, čo som dostal, bol pohár pálenky do ruky. „Máme v Číne teraz vírus. Lekári vravia, že alkohol pomáha. Na zdravie!“ znel rozkaz a padol prvý pohárik ohnivej vody. Prvý z mnohých, na vírus treba ísť frontálnym útokom. Lenže zlé správy sa valili každú minútu. Kým sme dojedli jedlo, všetky ďalšie oslavy a stretnutia sme museli zrušiť. A oslavy čínskeho nového roku zrušili milió...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 03:54