StoryEditor

Paľo Habera: Slovensko by bolo oveľa ďalej, keby sa tu stále tak nekradlo

22.02.2020, 23:00
Na slovenskej aj českej hudobnej scéne je už 40 rokov, skladá pesničky, spieva v skupine Team, ktorý má asi najprepracovanejšiu koncertnú šou u nás s aparatúrou svetových parametrov.

Pred šestnástimi rokmi priniesla súťaž SuperStar cez televízie do obývačiek niečo, čo zmenilo dovtedajší pohľad na hudobné šou. Ako ste ju vnímali vy?
Ako geniálny nápad. Predtým platilo, že ak niekto zaspieval niečo zle, všetci sme si hovorili – kurník šopa, to je zlé, ale nikto to spevákovi nikdy nepovedal nahlas, a už vôbec nie v televízii. Dovtedy boli programy typu Spieva celá rodina, kde sa všetci vychválili, aj keď to bolo úplne zlé. A zrazu prišla SuperStar, kde porota spevákovi povedala pravdu z očí do očí. Prvý ročník bol ešte vo verejnoprávnej televízii a všetci mali výhrady, prečo ju verejnoprávna televízia vysiela, no bol to dobrý ťah vtedajšieho riaditeľa Rybníčka, lebo zrazu všetci začali pozerať STV. Nebál sa kúpiť komerčný program, ktorý zarábal peniaze.

Súťaž však niektorí odsudzovali.
Tí, ktorí začali cítiť nebezpečenstvo, že ich niekto ohrozuje – kolegovia speváci. Možno si hovorili, že zrazu im bude niekto brať kšefty.

Hovorili o rýchlokvaskách, že superstáristi sú párkrát na obrazovke a už sú hviezdy. Nie sú rýchlokvasky?
Figu rýchlokvasky, zrazu sa našli mladí, ktorí spievali aj lepšie ako tí, čo ich kritizovali. Ukázalo sa, že mnohí z tej súťaže sú skvelí interpreti, len im treba napísať dobrú pesničku. Mnohí si ju dnes dokážu napísať aj sami, ale to ešte v tej chvíli nevedeli, lebo ani nevedeli, že vedia tak dobre spievať. Bola to genialita Simona Fullera, že hodil na stôl takýto produkt, ktorý sa rozšíril do celého sveta.

Na Slovensku to bola v roku 2004 novinka. Vy ste vedeli, do čoho idete?
Presne som vedel, lebo v New Yorku som už predtým pozeral American Idol. Len ľudia, ktorí neboli zmierení s reálnym svetom, na súťaž stále pindajú. No podľa mňa už dnes nikto nepovie, že napríklad Peter Cmorík (vyhral Slovensko hľadá SuperStar II. v roku 2006) je rýchlokvaska. Cmorík je výborný spevák, ale predtým sa mu nedarilo a nenašiel vydavateľstvo, ktoré by s ním podpísalo zmluvu. Tak ho manažér Jozef Šebo poslal do SuperStar a do dvoch mesiacov bol hviezdou, lebo si to zaslúžil. Takisto Koščová, Bagárová, Langerová, podobných skvelých spevákov zo súťaže vyšla kopa.

Adam Ďurica je tiež súčasná hviezda, ale v SuperStar sa nedostal do finále. Vy ste už vtedy hovorili, že je výborný, no nezískal od poroty divokú kartu...
No počkajte, Adam Ďurica je špeciálny prípad a niektoré veci ma dosť naštvali. Keď už bol známym spevákom, dostal otázku, že som ho v SuperStar poriadne péroval a že mi to zrejme nikdy nezabudne. On sa voči tej otázke neohradil a informáciu, že som ho péroval, nechal tak. Lenže Adam Ďurica bol spevák, ktorého sme do finále chceli.

Prečo teda vo finále nebol?
V semifinále už rozhodovali o postupujúcich diváci, a keď ho nevybrali, my porotcovia sme mali možnosť udeliť jednému súťažiacemu divokú kartu. Chceli sme ju dať Adamovi, l...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 13:56