StoryEditor

Búšenie srdca, bolesti hlavy, problémy so žalúdkom. Kde sa berie bolesť, keď telu nič nie je?

09.05.2020, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Často, ak niekoho čosi bolí, vravíme, že to má z psychiky a nemusíme byť ďaleko od pravdy.

Psychosomatická medicína je opisovaná už dávno. V posledných desaťročiach sa však cielene poukazuje na niektoré psychické problémy, ktoré sa zvrtnú do rôznych chorôb. Kto stál na počiatku psychosomatiky?
Za zakladateľa psychosomatickej medicíny sa považuje Franz Gabriel Alexander, americký psychiater, predstaviteľ psychoanalýzy, ktorý dával do vzťahu somatické problémy s psychickými prejavmi. Psychosomatiku definujeme ako samostatný vedný odbor, ktorý hľadá prvky a vzťahy medzi psychosomatickými a biologickými vplyvmi na človeka v zdraví aj v chorobe. A psychosomatická medicína sa zaoberá otázkou, ako náš duševný stav pôsobí a prejavuje sa v oblasti rôznych somatických ochorení.

Čo to konkrétne znamená?
Odborníci sa začali pozerať na pacientov aj z iného pohľadu, teda neskúmajú len konkrétny telesný príznak, ale nazerajú na človeka ako na jednotu biologicko-psychologicko-sociálnych faktorov. To znamená, že sa na človeka nepozeráme len z jeho biologickej podstaty, ale z aspektov psychických, sociálnych, spirituálnych a zahŕňame ich do jedného celku v posudzovaní zdravia a choroby. Vedci začali predovšetkým skúmať, aký vplyv má duševný stav na vznik telesných ochorení. V súčasnosti odborníci jednoznačne prijímajú názor, že psychická záťaž je na pozadí väčšiny telesných ochorení, hovorí sa o 70 až 90 percentách.

To je neuveriteľne vysoké číslo...
Psychosomatické ochorenia nie sú ochorenia, ktoré majú dominantne somatickú príčinu v organizme – nie je chorý samotný orgán, ale organizmus sa prejavuje akoby telo naozaj bolo choré. Odborníci sa zamerali na skúmanie psychogénnych (psychicky podmienených – pozn. red.) príčin, čo sú prevažne stres, konflikty, traumatizujúce zážitky, čiže situácie, ktoré zažívame v bežnom živote. Každá nepriaznivá psychická situácia je sprevádzaná celou paletou emócií, ako je strach, smútok, hnev. Dlhotrvajúcou nepriaznivou psychickou indispozíciou, napríklad prežívaním strachu, obáv, vnútorného napätia, zadržiavaním hnevu, sa môže človek prepracovať k rôznym ochoreniam.

Takže choroby sa začínajú v našej hlave?
Určite sme si všetci už položili otázku, či naše myšlienky a prežívané emócie môžu byť príčinou našich zdravotných problémov. Naše telo nám vždy dobre signalizuje, že nie je niečo v poriadku v našom bytí. Dokáže veľmi citlivo vnímať, keď sa s nami niečo vo vnútri deje, čo sami pred sebou zamlčujeme, nechceme vidieť, počuť. Samotný telesný príznak, ktorý vnímame, je vlastne „rečou duše“, ktorá dáva signál, že niečo v našom vnútri nie je v poriadku. Dôležité je tie signály neprehliadať, učiť sa ich prijímať a uvedomiť si,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 09:03