StoryEditor

Ako na boľavé bedrové kĺby? Lekár využíva unikátnu metódu

17.05.2020, 00:00
MUDr. PETR CHLÁDEK (61), Ph.D., primár Centra záchovnej chirurgie bedrového kĺbu Vršovickej zdravotnej v Prahe, propaguje ošetrenie chorých bedrových kĺbov spôsobom, ktorého autorom je profesor Reinhold Ganz, predstaviteľ tzv. bernskej školy.

Pôsobíte aj v ortopedickom tíme Centra pohybovej medicíny profesora Pavla Kolářa, vyhláseného fyzioterapeuta. Ako funguje spolupráca fyzioterapeut – ortopéd?
Pavla Kolářa si veľmi vážim, z fyzioterapeutickej stránky ho jeho kolegovia aj pacienti považujú za geniálneho. Má veľmi dobré analyticko-syntetické myslenie, v rehabilitácii je nepochybne českým guru tohto odboru. Navyše k veľkej manuálnej skúsenosti pridáva vedu. Keď sa však potom dostaneme do istých detailov vzťahu fyzioterapeut – ortopéd, máme niekedy na veci rozdielny názor.

Máte na mysli skutočnosť, že fyzioterapeuti pomáhajú od bolesti, ale neliečia?
Takto razantne sa to povedať nedá. Je potrebné rozlíšiť, či sú naše ťažkosti funkčného rázu, alebo za nimi v pozadí stojí nejaká anatomická chyba. Je množstvo pacientov, ktorí päť rokov behajú po doktoroch a rehabilitáciách s boľavým chrbtom, ale nikto sa neobťažuje urobiť im obyčajný röntgen bedier. Rovnaká situácia je s pseudodiagnózou natiahnuté slabiny. Tam hrá rehabilitácia negatívnu úlohu. Bolesť má totiž v tomto prípade signálny charakter, upozorňuje na problém. Lenže fyzioterapeuti sú naozaj šikovní, schopní veľmi dobre pomôcť od bolesti, a tým zatieniť príznaky. Pacient ide na rehabilitáciu, odblokujú mu bedrovú chrbticu a ide sa ďalej. Ale o chvíľu to začne bolieť znova... Na druhej strane, po tom, čo Pavel Kolář prijal za svoju myšlienku femoroacetabulárneho impingementu (FAI), už sú poučení aj jeho kolegovia a žiaci. (Pri femoroacetabulárnom impingemente ide o mechanický stret pri pohybe v bedrovom kĺbe, keď dochádza k predčasnému kontaktu krčka alebo hlavice s okrajom jamky. Je to dané buď nevhodným tvarom a orientáciou jamky, alebo nesprávnym tvarom hlavice a krčka. To potom vedie k poškodeniu chrupaviek v bedrovom kĺbe aj k poškodeniu labra, teda zosilneného okraja jamky, a tým k rozvoju degeneratívnych zmien a artrózy, čo sprevádza bolestivosť v bedrovom kĺbe s postupným obmedzením pohybu, pozn. red.)

Do akej miery súvisia bolesti bedier a chrbta?
Sú štúdie, ktoré preukázali, že v súbore 100 pacientov, ktorí prídu do ordinácie s bolesťou v krížoch a ktorým urobíte zobrazovacie vyšetrenie bedra, až 75 percent z nich má bedro choré. Vzťah bolesti bedrovej chrbtice k bedrovému kĺbu si mnoho lekárov, a to aj ortopédov, bohužiaľ, ani dnes neuvedomuje. Existuje pritom všeobecné pravidlo – hneď, ako ochorie koreňový kĺb, či už je to rameno alebo bedro, príslušná oblasť chrbtice (krčnej, bedrovej) na to nejako reaguje. Vy sa však musíte hýbať, napríklad zaviazať si šnúrky, a keď vám bedro povie „to mi nerob“, všetko pripadne na bedrovú chrbticu. Tá niečo vydrží, má regeneračné schopnosti, ale len do určitej miery a do určitého veku. Rovnaké pravidlá však platia aj pre vnútorné orgány, ktorých porucha tiež vyvolá odozvu v chrbtici. Jednoducho, v tele všetko tak trochu súvisí so všetkým.

Môže sa napríklad choré bedro prejavovať ako vyskočená platnička?
Presnejšie povedané: choré bedro s obm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 13:59