StoryEditor

Súmrak mužov, prichádza vláda žien

16.05.2020, 00:00
Bojujeme za rovnaké príležitosti a platy, zavádzame striedavú starostlivosť, zdokonaľujeme metódy umelého počatia aj antikoncepciu.

Takže budúcnosť nepatrí alumíniu, ako predpovedal Jára Cimrman, ale matriarchátu?
Hliník sa odsťahoval do Humpolca a uvoľnil miesto plastom. To Cimrman nepredpokladal (úsmev). Ale späť k matriarchátu. Na evolúcii koní a zebier je zaujímavé, že sa u nich preklápa patriarchát do matriarchátu. Zebry sú patriarchálne, teritórium ovláda žrebec.

​Kone sú matriarchálne, vedie ich kobyla. Takéto preklápanie biológovia poznajú, obávam sa, že podobný, no veľmi pomalý proces prebieha aj u ľudí. Pomaly narastá percento rodín, ktoré sú vedené ženou. Ale ten typ mužov, ktorí dokážu fungovať s dominantnou ženou, nie je nijako zvlášť cenený.

Miroslav Plzák im hovoril 3S: spoľahliví, slušní, slabí, ale bývajú to rodinné typy, takzvaní K-stratégovia, ktorí sa o svoje deti vzorne starajú a neopúšťajú ich, aj keď sú v manželstve nespokojní. Preto percento ich génov pomaly narastá a vytláča z populácie gény patriarchálnych testosterónových samcov, ktorí sa spoliehajú na promiskuitnú R-stratégiu, ale svoje deti zanedbávajú a opúšťajú.

Ako veľmi sa za posledné desiatky rokov zmenilo postavenie ženy a muža a aké dôsledky to má predovšetkým pre rodinný a partnerský život, opisujú tiež psychológ John Gray (autor knihy Muži sú z Marsu, ženy z Venuše) a aktivista Warren Farrell v knihe Kríza chlapčenstva, ktorá u nás vyšla pred niekoľkými týždňami. Naozaj sa nám emancipácia tak vymyká z rúk?
Problémom je, že bez chlapov je možné sa zaobísť. Ak vynechám tú hlavnú, ale v praktickom živote úplne marginálnu biologickú funkciu, muž jednoducho stratil na dôležitosti. Už ho nepotrebujeme, aby dovliekol uhlie alebo drevo na kúrenie, aby postavil dom, zabezpečil hospodárstvo, ochránil rodinu pred inými bojovníkmi. Dnes máme kúrenie na tlačidlo a hodinový manžel stojí päť päťdesiat, takže na čo chlapa? Keď príde z práce, pozerá do tabletu.

Vytrácajú sa aj chlapské partie a mužom viac-menej zostávajú len partie v zamestnaní. Doma v podstate nemajú do čoho pichnúť a tak sa z práce vracajú neskoro. Nie že by toho mali toľko na práci, ale hovoria si: „Čo doma? Tam sa unudím.“ T

akže sa domov vracajú v čase, keď už sú deti jednou nohou v posteli, pohladia ich, zaželajú dobrú noc a doma sú vlastne nanič. Keď potom dôjde na rozvod, žena sa sťažuje práve na toto: „S deťmi mi nepomáha, chodí neskoro z práce aj neskoro spať, chová sa ako hulvát, vlastne ho nepotrebujem...“ A vzniká matriarchát, kde všetky dôležité rozhodnutia týkajúce sa rodiny robí žena. Po rozvode je matriarchát vlastne nutnosťou.

Je dnes pre ženu ľahšie zostať sama?
Pre mnohé ženy áno. Oveľa menej žien má obavy zo života bez muža a vzniká situácia charakteristická pre každé obdobie blahobytu, ako napríklad aj v starom Ríme. Ženy si začnú vytvárať vlastné spoločenstvo, svoje partie, čo pre ne inak nie je úplne typické.

Dnes je bežné, že na dovolenke stretnete skupinu siedmich žien, ktoré si jednoducho spolu vyrazili na výlet. Správajú sa asexuálne, teda k mužom neutrálne, možno si s nimi vymenia pár viet, ale do svojej partie ich nevpúšťajú. Užívaj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 03:43