StoryEditor

Bude proti covidu skôr liek alebo vakcína? Odborníčka opisuje, ako liečime pacientov vo vážnom stave

22.05.2020, 16:30
Koľko vakcín je vo vývoji a má zmysel robiť si rýchlotesty doma?

Pri našom poslednom rozhovore ste mi povedali, že vývoj nového liečiva trvá aj desať rokov a má to presne stanovený postup – od počítača cez štúdie na zvieratách až po klinické štúdie na ľuďoch. Ako je možné, že sa teraz hovorí, že vakcína na COVID-19 by mohla byť už zhruba o rok a pol? Ako sa dá proces skrátiť, z čoho sa dá ubrať?
Všetky lieky a vakcíny musia spĺňať prísne požiadavky na bezpečnosť, kvalitu a účinnosť. Z týchto požiadaviek sa za žiadnych okolností ubrať nedá. Dá sa však stavať a pokračovať na už prebehnutých výskumoch, ktoré boli pozastavené. Toto je aj prípad nového vírusu SARS-CoV-2. Po SARS a MERS ide už o tretí typ koronavírusu, ktorý spôsobil pandémiu. Vakcíny na MERS sa už vyvíjali a výskum bol ďaleko, ale pandémie pominuli skôr, ako sa stihli dokončiť.

Téma

Takže sa oprášili výsledky starých výskumov?
Presne tak. Súčasný veľmi zrýchlený výskum a vývoj vakcín je postavený na predošlých poznatkoch ochorení SARS a MERS. Dôležitým faktorom tiež je, že rôzne platformy z celého sveta spojili svoje sily, intenzívne pracujú na výskume vakcíny aj samotného ochorenia a nasmerovali svoje finančné, personálne či iné zdroje tak, aby bola vakcína čo najrýchlejšie k dispozícii. Rovnako k tomu pristupujú liekoví regulátori, ktorí výrobcom poskytujú vedecké odporúčania a urýchľujú procesy posudzovania a registrácie.

Máte informácie o tom, aké lieky sa slovenským pacientom vo vážnom stave podávajú? Existuje v súčasnosti liek, ktorý je bezpečný a účinný?
Registrovaný liek na COVID-19 zatiaľ nikde na svete nie je. To však neznamená, že pacienti sú bez liečby, alternatív existuje niekoľko. Tie sa však, ako hovoríte, podávajú pacientom vo vážnom stave. Pacienti s ľahkými príznakmi sa liečia symptomaticky tlmením horúčky, bolesti, zvýšeným príjmom vitamínov, tekutín a hlavne pokojom na lôžku. Na Slovensku existujú tri možnosti, ako sa pacienti s COVID-19 vo vážnom stave môžu k liekom dostať.

Ktoré to sú?
Prvým spôsobom je klinické skúšanie, ktoré na Slovensku schvaľuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ďalej len ŠÚKL). Za prísnych podmienok tak pacienti môžu dostať buď liek registrovaný na iné ochorenie, alebo neregistrovaný liek. Práve veľké klinické skúšania s vysokým počtom zapojených subjektov nám dokážu poskytnúť dôkazy o účinnosti a bezpečnosti lieku. Na druhej strane klinické skúšania majú svoje prísne pravidlá, preto ich vykonávanie pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-05 09:38:54 - Feat.: - Title: Ústav pre kontrolu liečiv naďalej eviduje výpadky pri liekoch na psychické ochorenia či antibiotikách 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 21:46