StoryEditor

Tajomný svet rastlín. Aj na Slovensku môžu vzniknúť nové druhy

14.08.2020, 17:30
Autor:
Dan HimičDan Himič
Pre väčšinu z nás sú to obyčajné „kvety“, kríky či stromy. Ich svet je však prekvapivejší, ako by sme očakávali.

Koľko druhov rastlín rastie na Slovensku?
V súčasnosti sa na území Slovenska vyskytuje približne 3 500 druhov vyšších, cievnatých rastlín, do tejto skupiny patria stromy, kry a byliny. Do tohto počtu nerátam nižšie druhy rastlín, ako sú machy, lišajníky, sinice a riasy. Svojou vedeckou prácou sa zameriavam len na vyššie druhy rastlín.

Viete všetky rozlíšiť?
Zhruba polovicu druhov rastlín dokážem určiť priamo v lokalite bez určovacích pomôcok. Na zvyšok musím mať určovací kľúč.

Už ste sa niekedy poplietli?
Áno, stáva sa to, najmä buď pri netypicky vyvinutých jedincoch alebo k zámene dochádza aj pri druhoch, ktoré sú veľmi ťažko rozlíšiteľné a musíte byť na danú skupinu odborník, napríklad rody jastrabník, alchemilka, púpava. Vtedy sa obrátim na špecialistu na daný rod alebo skupinu rastlín, aby mi potvrdil moje určenie alebo určil daný druh.

Majú aj rastliny, podobne ako živočíchy, nejaké mimikry? Ako napríklad hmyz, keď neškodná osička pripomína sfarbením osu.
Áno, mimikry sa vyskytujú aj v rastlinnej ríši. Napríklad niektoré druhy nejedovatých rastlín sa podobajú na jedovaté druhy, aby sa ochránili pred bylinožravcami. Kvety niektorých cudzoopelivých druhov sa zase podobajú na živočíchy, aby tak prilákali opeľovače, a tým sa zvýšila šanca opelenia daného druhu.

V podstate, ako keď sa ženy maľujú?
(smiech) V podstate áno. Musia byť nejakým spôsobom atraktívne, aby si zabezpečili potomstvo. Niektoré druhy rastlín, ako je to napríklad pri orchideách v rode hmyzovník, je to dotiahnuté až do takej dokonalosti, že ich kvety svojím tvarom pripomínajú samičky určitého druhu hmyzu a dokonca vylučujú aj látky, ktoré sú podobné svojou vôňou feromónom tak, aby prilákali samčeky, ktoré pri pokuse o kopuláciu zabezpečujú opelenie.

Neustále sa upozorňuje, že ubúda opeľovačov, najmä včiel a motýľov. Čo to pre rastliny znamená?
Áno, zoológovia varujú, že dochádza k úbytku hmyzu. Pri druhoch rastlín, ktoré sú závislé od opelenia hmyzom, nastáva potom situácia, že sa znižuje tvorba semien, a tým aj schopnosť rozširovania sa. Pri mnohých druhoch rastlín je však opelenie zabezpečené iným spôsobom a tie v podstate opeľovača nepotrebujú.

Stačí im teda vietor?
Áno, sú buď vetroopelivé, vodoopelivé alebo samoopelivé. Niektoré druhy samoopelivých rastlín, ako napríklad v prípade orchideí v rode kruštík, svoje kvety ani neotvárajú. Vtedy vravíme o kleistogamických kvetoch – rastlina ani nevyvíja energiu na to, aby sa kvety otvorili. Opelenie prebehne v uzatvorenom kvete, čím nakoniec dochádza k tvorbe semien.

Je možné, že o niekoľko tisíc rokov sa budú všetky rastliny samy opeľovať, ak postupne vyhynú opeľovače?
Túto tendenciu zatiaľ nezaznamenávame, hoci možné to je. Ako sa to bude v budúcnosti vyvíjať, ktorým smerom a aké druhy budú vývojovo uprednostnené, to dnes nikto nevie spoľahlivo predpovedať. Je to všetko evolúcia, živý proces, niečo ako hrniec, kde sa všetko spolu varí a ovplyvňuje, len na konci nedokážeme so stopercentnou istotou povedať, čo z toho bude. Ak by som zašiel do ďalekej budúcnosti, môže sa stať, že v prípade, ak nebude dostatok opeľovačov z ríše hmyzu alebo dôjde k ich vyhynutiu, evolučne dostanú prednosť samoopelivé, vetroopelivé, vodoopelivé či inými druhmi zvierat opelivé druhy rastlín. Tie by potom prevažovali nad cudzoopelivými druhmi závislými od opelenia hmyzom a mohlo by dôjsť k ich vyhynutiu. Sú však i také druhy rastlín, ktorých kvety sú po otvorení cudzoopelivé, avšak v prípade, ak kvet nenavštívi nijaký opeľovač, dochádza ku konci životnosti kvetu k samoopeleniu – čiže evolúcia si cestu nájde.

Ale z orchideí sa ľudia príliš nenajedia...
(smiech) Z orchideí nie, hoci v Číne sa konzumujú hľuzy rodu Gastrodia. V oblasti Prednej Ázie sa zase vykopávajú hľuzy viacerých d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu 02 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia rastlinami. Naučte sa, ktoré bylinky môžu byť liekom 03 - Modified: 2024-01-05 10:43:24 - Feat.: - Title: Čarokvet v Bernolákove: Za zrodom spojenia kvetinárstva a kaviarne stoja nervózni muži 04 - Modified: 2023-12-20 11:43:10 - Feat.: - Title: Ohrozené, vyhynuté, či na pokraji vyhynutia. Vieš, ktoré rastliny či živočíchy už na svete nenájdeme? 05 - Modified: 2023-12-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Podľa vedcov sme možno hľadali život vo vesmíre nesprávne. Odpoveďou môžu byť rastliny na iných planétach
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 00:20