StoryEditor

Všetko o problémoch chrbtice: V akej polohe by sme mali správne spať a je trampolína škodlivá?

05.09.2020, 00:00
Bolí vás hlava? Pichá vás v krížoch? Podlamujú sa vám kolená? Ak ste už skúsili ortopédiu alebo neurológiu, ale ťažkosti pretrvávajú, môžete vyskúšať manuálnu medicínu.

Čo presne sú funkčné poruchy chrbtice?
To sú tie, ktoré obmedzujú pohyb kĺbu, ale sú odstrániteľné. V manuálnej medicíne sa pacient vždy vyšetruje ako celok, nesústreďujeme sa len na chrbticu, pretože bolesť v chrbte alebo v nejakom kĺbe môže ukazovať na najrôznejšie ďalšie ochorenia, napríklad aj vnútorných orgánov. Zasahujeme teda aj do odborov, ako sú interné ochorenia, gynekológia, športová medicína alebo pediatria, pretože aj deti mávajú bolesti chrbtice. Preto musíme pacienta vždy starostlivo vyspovedať, urobiť celkovú anamnézu. Niektorí napríklad zabudnú, že niekde spadli, a pritom práve to môže vyvolať aktuálne bolesti chrbtice.

Téma

Na ortopédii sa takto nepýtajú?
Ortopédia je veľmi konzervatívny a operatívny odbor. Sústreďuje sa len na kostrovú sústavu pohybového systému. Pacienti tam najčastejšie chodia s bolesťami kolien, bedier alebo chrbta, lekár ich pošle na röntgen a potom na rehabilitáciu alebo dostanú tabletky proti bolesti. Na neurológii je to podobné. Ak je však dôvodom bolesti porucha na inom mieste, než na akom pacient práve bolesť pociťuje, potom môže chodiť na rehabilitácie, ako dlho chce, ale aj tak mu to nepomôže. Pri manuálnej medicíne je hlavný rozdiel v prístupe k chorému. V rámci vyšetrenia je kľúčový aj röntgen nasnímaný v správnych polohách, pretože tam je možné vidieť, ako sa chrbtica správa ako celok. Často sa stane, že mi pacient donesie fotografie z CT alebo z magnetickej rezonancie, čo sú síce veľmi podrobné vyšetrenia, ale zamerané len na daný úsek. Pri röntgene posudzujeme vzájomné súvislosti jednotlivých pohybových segmentov, teda vzťahy medzi jednotlivými úsekmi chrbtice, aj to, ako dokáže chrbtica jednotlivé odchýlky kompenzovať. Napríklad kam až siahajú degeneratívne zmeny, aké sú veľké, či je tam nejaká asymetria. A potom posudzujeme, nakoľko to súvisí s ťažkosťami pacienta a s naším objektívnym a röntgenovým vyšetrením vrátane ostatných nálezov.

Aké problémy má váš typický pacient?
Chronické ťažkosti v krížoch a bolesti hlavy, to sú úseky chrbtice, ktoré bývajú najviac zaťažené. Myslím si, že nie je na svete človek, ktorý by tieto bolesti niekedy nemal. Najmä pri bolestiach hlavy je potom celková anamnéza veľmi dôležitá. Keď ide pacient na ortopédiu a na röntgene nie je žiadny nález, potom mu povedia, že jeho bolesti a závraty sú od chrbtice. Alebo že príčinou sú degeneratívne zmeny chrbtice, čo je vo vyššom veku pacienta už normálne. Slovo chrbtica tu funguje často ako zaklínadlo. A to neznášam. Sú to skratkové diagnózy.

Čo teda môže tie bolesti hlavy a závraty spôsobovať?
Príčin môže byť veľa. Napríklad blokáda v oblasti hlavových kĺbov a keď sa tieto drobné kĺby správne nepohybujú a zostanú v určitej polohe, môžu reflexne spôsobiť závraty, nestabilitu, mihanie pred očami alebo pocit opitosti. Toto je prípad minimálne 20 až 30 percent pacientov, ktorí ku mne chodia so závratmi. Pôvod bolestí hlavy môže ísť aj zo vzdialenejšej oblasti – napríklad z krížov. To je dôvod, prečo sa pacient musí vyzliecť do spodnej bielizne, keď príde ku mne do ordinácie. Pretože inak nevidím, že má napríklad jednu dolnú končatinu kratšiu alebo plochú, čo spôsobuje šikmé postavenie panvy a dôsledkom môžu byť práve bolesti hlavy. Takí ľudia potom chodia od čerta k diablovi a nič im nepomáha. Pričom stačia podpätenky, trochu cvičenia a bolesť je preč. Sú však, samozrejme, aj bolesti hlavy, ktorých príčinu nemožno nájsť, sú nevysvetliteľné, tým je venovaný celý odbor v neurológii.

Chronické ťažkosti v krížoch majú podobné príčiny?
Niektoré áno, všetko je veľmi prepojené. Preťažené kríže môžu mať aj ľudia, ktorí majú od narodenia krížovú kosť klopenú dopredu, majú akoby vystrčený zadok. Viete, aký je najčastejší pohyb, ktorý vyvoláva bolesti v krížoch? Zdvíhanie bremena a zaväzovanie si šnúrok. Pri tomto pohybe sa vykonáva predklon a rotácia trupu.

Tak to k vám určite chodia aj záhradkári, ktorí sú v predklone stále.
No samozrejme! Keď ku mne príde staršia dáma, že ju bolí v krížoch, hneď sa pýtam, či má záhradku. A často povie: „Mám a po práci v záhradke je to utrpenie.“ Práca v pred...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 07:59