StoryEditor

Jedlo ako chemická továreň. Ktoré potraviny nám môžu skutočne ublížiť?

12.09.2020, 00:00
Svetovo uznávaná odborníčka v oblasti kvality a bezpečnosti potravín denne skúma v medzinárodne akreditovanom laboratóriu.

Je namieste báť sa určitých potravín z hľadiska vplyvu na naše zdravie?
Zo všeobecného pohľadu, samozrejme, nie všetky potraviny možno považovať za zdraviu prospešné. Nemusí ísť len o tie, ktoré majú vysoký obsah tukov, najmä živočíšnych, ale napríklad aj o tie, ktoré obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov. Dôležitým uhlom pohľadu je aj úroveň kontaminácie potravín rôznymi nežiaducimi látkami. V globálnom porovnaní však Európa ponúka veľmi bezpečné potraviny. Trúfla by som si tvrdiť, že európska legislatíva je oveľa modernejšia než napríklad americká, a do značnej miery aj prísnejšia.

V čom je prísnejšia?
Každá členská krajina Európskej únie má svoje dozorné orgány. A v rámci Európskej únie funguje RASF, systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá. Kdekoľvek v EÚ sa zistí nejaké pochybenie, musí sa okamžite nahlásiť všetkým členským štátom. Každá potravina má niečo ako rodný list a je možné dohľadať, kam bola napríklad distribuovaná.

Spomínam si na veľký celoeurópsky škandál, keď falšovaný extra panenský olivový olej zo Španielska obsahoval veľké koncentrácie aromatických polycyklických uhľovodíkov, čo sú rovnaké karcinogény ako napríklad tie v tabakovom dyme. A okamžite bol takýto výrobok stiahnutý z predaja po celej Európe. Na druhej strane nie je, samozrejme, možné, aby všetky vyrobené potraviny alebo tie, ktoré vstupujú do Európskej únie z vonkajšieho prostredia, boli kontrolované. Tých položiek sú tisíce a nie je práve lacné ich otestovať... Za kvalitu potravín ručia výrobcovia alebo distribútori a štát robí len dohľad nad dodržiavaním zákonných požiadaviek.

Ako často RASF musí zasahovať?
RASF vydáva každý týždeň prehľad varovaní, kde je uvedená krajina, ktorá problém nahlásila, dôvod nahlásenia aj krajina pôvodu danej potraviny. Napríklad pri zelenine a ovocí sú kritické rezíduá (zvyšky) pesticídov. Bez toho, aby som bola zástancom používania pesticídov, splnenie objemov potravín potrebných pre celosvetový trh zatiaľ bioprodukcia bez nich nezvládne. U nás sa vedci v spolupráci s pestovateľmi intenzívne snažia používanie pesticídov redukovať na nevyhnutnú mieru. Ale vyššie a pestrejšie nálezy pesticídov vidíme v niektorých dovozových plodoch, napríklad v jabĺčkach z Poľska. Tu treba podotknúť, že nízka cena nie vždy koreluje s kvalitou.

Prečo sa dovoz poľských jabĺk, ktoré obsahujú u nás nepovolený pesticíd, jednoducho nezakáže?
Pri dovoze potravín platí nadradené právo Únie. A ak sa napríklad v Poľsku uplatňuje na jablká prípravok obsahujúci aktívnu zložku, ktorá u nás nie je registrovaná, ale v Európskej únii áno, potom ich odmietnuť nemôžeme... V súčasnosti sa však rieši závažnejší problém. Každý pesticíd je totiž regulovaný individuálne, a keď sa vo výrobku zíde koktail rezíduí pesticídov a všetky sú pod limi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 06:17