StoryEditor

Strašiak rakovina chrbtice: prelomová liečba môže byť svätým grálom lekárov

12.12.2020, 23:00
Asi nie je v tele orgán, ktorý by nemohla napadnúť rakovina. Kosti ani chrbtica, bohužiaľ, nie sú výnimkou.

Stretávate sa s názormi, že chrbtica je taký chúlostivý orgán, že nejaká operácia na nej vôbec neprichádza do úvahy, pretože komplikácie sú prakticky nevyhnutné?
Takéto názory, žiaľ, stále pretrvávajú. Dokonca aj niektorí kolegovia z iných odborov pacientom hovoria: „Kým ešte chodíte, tak by som do toho nezasahoval.“ Lenže to je zle. Keď pacient chodiť prestane, je neskoro aj na operáciu. Potom už nezmôžeme nič. Ak sa objavia neurologické ťažkosti, napríklad porucha stoja (pacient sa neudrží na nohách, podlamujú sa mu kolená a niekto ho musí podržať, aby nespadol, pozn. red.) alebo chôdze, ak človek neudrží stolicu alebo moč či má problémy s koordináciou pohybu rúk, je treba zasiahnuť okamžite. Najlepšie počas 24 hodín, kým je nádej na návrat alebo obnovu týchto funkcií. Keď ťažkosti trvajú týždeň alebo dva, môže byť už všetko stratené.

​Čo z vedecko-medicínskeho pokroku vám v posledných dvadsiatich, tridsiatich rokoch najviac rozviazalo ruky?
Pre nás mal veľký význam pokrok v anestéziologickej starostlivosti. A tiež v diagnostických zobrazovacích metódach, ktoré sa neuveriteľne zdokonalili. Napríklad počítačová tomografia (CT), magnetická rezonancia (MRI) a mnohé ďalšie. Vývoj v operačných technikách nám dnes umožňuje robiť výkony, ktoré boli predtým nepredstaviteľné. Dovoľujú nám operovať a stabilizovať chrbticu v celom jej rozsahu, teda od krčnej cez hrudnú až po bedrovú a krížovú oblasť, takže aj po rozsiahlom chirurgickom výkone, ako je napríklad odstránenie stavcového tela, sú pacienti v priebehu niekoľkých dní schopní chôdze a takmer normálneho života. (Stavcové telo je najmasívnejšia časť každého stavca.

Stavcové telá tvoria prednú časť chrbtice, tú zadnú potom medzistavcové kĺby a stavcové výbežky. Odstránenie stavcového tela sa robí pri trieštivých zlomeninách, po úraze alebo ak je stavcové telo poškodené zhubným nádorom, pozn. red.) Predtým sme mali k dispozícii len drôtené slučky, ktorými sme stavcové telá fixovali, neskôr to boli tyčové inštrumentáriá. V súčasnosti máme k dispozícii segmentálne inštrumentáriá, ktorými chrbticu fixujeme v každom stavcovom tele skrutkami. Tým je dosiahnutá skutočne vysoká stabilita chrbtice. Vyvíja sa aj používaný materiál. Predtým bo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 05 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 18:26