StoryEditor

Zachránárska ikona vyvracia mýty. Prečo je vyťahovanie jazyka ľuďom v bezvedomí nezmysel?

03.04.2021, 00:00
Keď príde na záchranu človeka, mnohým z nás sa asi roztrasú ruky a nohy, z hlavy v tej chvíli vyfučia všetky teoretické poznatky o prvej pomoci, ktoré v nej sú, a časť ľudí radšej iba zostane stáť a nerobí nič.

Medzi lekármi, ktorých ste učili, sa traduje vaša veta: „Čokoľvek urobiť je lepšie ako neurobiť nič.“ Je to tak pri zachraňovaní? Aj keď niekto nepostupuje správne, vždy je to lepšie, ako keby len stál?
Používam tú vetu často a súvisí s poskytovaním prvej pomoci. Druhá častá veta, ktorú používam, je – prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle. Aj nedokonalá alebo neúplná prvá pomoc je lepšia ako žiadna. Ale je pravda aj to, že ľudia majú mnohé veci zafixované falošne, napríklad vyťahovanie jazyka pri bezvedomí, alebo strkanie predmetov medzi zuby pri epileptickom záchvate, čo nemá žiaden význam, nikdy to nebolo súčasťou prvej pomoci, dokonca to môže poškodiť.

Čo teda robiť pri bezvedomí?
V bezvedomí sa stratí napätie všetkého svalstva tela, preto človek padne, prípadne ak sedí v kresle, tak ovisne. Stratí sa aj napätie svalstva v tvári, krku, spodiny ústnej dutiny, svalstva jazyka a ochabnutím tohto svalstva dôjde k uzavretiu horných dýchacích ciest. Človek by aj mohol mať dychovú aktivitu, ale dýchacie cesty sú mechanicky uzavreté, nepriechodné. Tak sa skrátene začalo hovoriť, že v bezvedomí zapadne jazyk. A mnohí si to vykladajú tak, že ho teda treba vytiahnuť.

Čo je lepšie urobiť namiesto vytiahnutia jazyka?
Zakloniť hlavu. Skúste si aj teraz sám zakloniť hlavu silno dozadu a budete cítiť, ako sa napína svalstvo na krku. Záklonom hlavy nahradíme stratené napätie svalstva, obnovíme ho a spriechodníme dýchacie cesty.

Je to rýchlejšie a jednoduchšie riešenie ako vyťahovanie jazyka?
Je to jediné riešenie. Lebo vytiahnutím jazyka v bezvedomí nespriechodníte dýchacie cesty. Ľudia si to však tak spojili, že vidia bezvedomie, tak vyťahujme jazyk.

Človeka teda treba nechať ležať na chrbte a iba zakloniť hlavu?
Tak, dvoma rukami – jednou tlakom na čelo, druhou na bradu a posunúť hlavu dozadu, do záklonu. Občas vidíme, že počas futbalového zápasu sa zrazia dvaja hráči hlavami, jeden upadne do bezvedomia a potom sa píše, že spoluhráč mu zachránil život vytiahnutím zapadnutého jazyka. Ak niekomu „pomôže“ vytiahnutie jazyka, tak taký človek nepotreboval spriechodnenie dýchacích ciest. Mýtus o vyťahovaní jazyka sa však v populácii pevne udržiava. Predstavte si človeka v lete v prehriatom autobuse, je unavený, nenajedený a odpadne. Bežná mdloba. Niekto si to všimne a začne uvažovať – bezvedomie, treba vytiahnuť jazyk. Ale ten, kto odpadol následkom státia a tepla, sa po páde vystrie do vodorovnej polohy na zem, obnoví sa mu prekrvenie mozgu a o pár sekúnd sa preberie. Keď si niekto k nemu čupol a vyťahoval mu jazyk, odpadnutý sa sám od seba prebral, otvoril oči, ale to nesúviselo s vyťahovaním jazyka, on by sa prebral aj bez toho.

Ale mýtus je už na svete...
No záchrancovi to už nikto nevysvetlí, bude o tom rozprávať nadšene všetkým, ktorých stretne, že len čo mu začal vyťahovať jazyk, ožil. Má super pocit a nesprávnym postupom „naočkuje“ dvadsať ďalších, ktorí to môžu použiť pri inom podobnom prípade, takže sa to šíri ako lavína.

Pri epileptickom záchvate ste spomínali ďalší mýtus – strkanie predmetu do úst. Prečo to nerobiť?
Jeden čas o strkaní predmetu medzi zuby písali aj v učebniciach neurológie, ale tú písali asi ľudia, ktorí v živote veľký epileptický záchvat s bezvedomím a kŕčmi svalov celého tela nevideli. Videli ste niekedy naživo epileptický záchvat?

Nie.
Pozrite si na YouTube Baštrng od herca Michala Kubovčíka. Pred asi štyrmi rokmi začal nahrávať na YouTube obsahy kníh v stručnej forme a potom sme spolu začali vyrábať scénky o prvej pomoci, nazvali sme to SEPRP – Sedlácka Prvá Pomoc. Vyše tridsať videí o poskytovaní prvej pomoci, Michal ich robil jeho typickým vtipným spôsobom a videá sú veľmi populárne, za prvé dva roky mali vyše tri milióny pozretí. Rôzne osobnosti hrajú situácie, s akými sa môžete stretnúť pri záchrane človeka – Milan Lasica hrá mozgovú príhodu, ja hrám infarkt, Adela Vinczeová epileptický záchvat. Spevák Adam Ďurica hrá človeka, ktorý sa dusí jedlom a treba mu pomôcť Heimlichovým chvatom. Jeho meno sa do videa aj pekne rýmovalo, lebo Adam Ďurica – upchatá trubica.

Čo sa pri epileptickom záchvate s telom deje?
V prvej sekunde epileptického záchvatu človek stráca vedomie, vznikne kŕč žuvacieho svalstva a o desať-pä...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 02 - Modified: 2023-12-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Vyťahovať zapichnutú rybaciu kosť pinzetou sa vôbec neodporúča 03 - Modified: 2023-12-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Taylor Swift, Bee Gees, Adele či Linkin Park. Vďaka týmto skladbám budeš vedieť podať dokonalú resuscitáciu 04 - Modified: 2023-12-30 11:08:00 - Feat.: - Title: Názor: Vzdelávanie v KPR musí byť jasne definované v legislatíve 05 - Modified: 2023-07-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Začína byť Stredozemné more pre Slovákov nebezpečné? Zmena klímy prilákala žraloky aj iné morské potvory
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 03:42