StoryEditor

Zmysel, o ktorý nás covid oberá. Čuchová pamäť je ešte silnejšia a trvácnejšia než zraková

24.04.2021, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Hoci za najdôležitejšie zo zmyslov považujeme zrak a sluch, potrebné sú i ostatné tri. Na to, aký je pre nás potrebný čuch, prídeme, až keď ho stratíme.

Ste odborným garantom projektu Slovenskej akadémie vied Čuch a COVID. O čom je tento projekt?
V zásade je to o tom, aby sme sa nejako postarali o pacientov, ktorí prekonali infekciu COVID-19 a ako jediný trvalý príznak im ostala porucha čuchu, niekedy spojená aj s poruchou chuti. Tieto dva zmysly sa totiž jednoznačne nedajú úplne oddeliť. Mnohí pacienti majú síce iba poruchu čuchu, ale tým, že sú ochudobnení o čuchový vnem, vnímajú chute trochu inak a spájajú to dohromady, pritom chuť aj cítia.

Čo v tomto prípade znamená „postarať sa o nich“?
Potrebujeme ich vyšetriť a zistiť, aký majú nález v nosovej dutine a prinosových dutinách a či príčinou poruchy čuchu môže byť aj niečo iné, čo vieme liečiť.

Na internetovej stránke projektu www.cuch.sk je online test pre ľudí s poruchou čuchu. Ako sa otestujú?
Zaregistrujú sa a poštou dostanú farebne odlíšené fixky s piatimi vôňami. Sú to dosť jemné, no typické vône. Ľudia ich ovoňajú a identifikujú.

Môže sa stať, že niektorú z nich síce cítia, ale ju nepoznajú?
Je to možné, ja som polovicu týchto vôní nepoznal (smiech). Sú totiž veľmi jemné, ale umelé. Je však dobre, že ich aspoň cítia.

Vôňa je spojená s chuťou a niekedy má človek vec, ktorú ovoniava, až chuť zjesť...
Áno, je to pomerne individuálny vnem. Niekomu napríklad prekáža vôňa dymu z horiaceho dreva a pritom je to dosť príjemná vôňa. Mnohým vyvoláva spomienky na Vianoce, detstvo...

Ľudia teda fixky ovoňajú a čo majú potom spraviť?
Musia vyplniť dotazník a doplnia výsledky toho, čo cítia. Pošlú ho do Neurobiologického ústavu SAV v Košiciach. Na základe výsledkov, aké pacient dosiahol, ho odborníci zaradia do štúdie a poskytnú mu zoznam zmluvných lekárov, u ktorých sa môže hlásiť na vyšetrenie. Zoznam som vytvoril ja – požiadal som kolegov vo všetkých krajských mestách, aby sa o týchto ľudí postarali a objednali ich na odborné vyšetrenie.

Prečo človek pri ochorení COVID-19 môže prísť o čuch alebo o chuť? Čo to spôsobuje?
Nie je to iba pri ochorení COVID-19, môže sa to stať aj pri obyčajnej chrípke, len sa kedysi tomu nevenovala až taká veľká pozornosť. Množstvo ľudí po infekcii chrípky ostalo nielen s poruchou čuchu a chuti, ale aj s poruchou sluchu. Vírus má totiž na zmyslové bunky deštruktívne účinky, čiže ich zničí. Práve pri tomto ochorení sa zistilo, že mechanizmus nie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-05 10:04:34 - Feat.: - Title: Biely dom zrušil pravidlo testovania na covid pre ľudí okolo Bidena 05 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 13:16